Norintys sulieknėti laukia eilėse pas chirurgus

Chirurgai – paskutinė viltis norintiems atsikratyti varginančio antsvorio. Tačiau šį kartą kalbama ne apie plastikos chirurgus, kurie gali nusiurbti riebalus, o apie tuos, kurie sumažina skrandį ir antsvorio problemos padeda atsikratyti visam laikui.

Sumažina 4 kartus

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad nutukimas už poros metų taps antrąja didžiausia žmonijos problema po širdies ir kraujagyslių ligų. Vis aktualesnė nutukimo problema ir Lietuvoje. Mokslininkų suskaičiuota, kad mūsų šalyje yra 60 – 62 tūkstančiai nutukusių žmonių, kuriems atsikratyti antsvorio gali padėti tik chirurgas, atlikęs skrandžio mažinimo operaciją. Skrandžio mažinimo operacijos prieš keturis dešimtmečius pradėtos JAV pastaruosius septynerius metus išpopuliarėjo ir Europoje. Prieš keletą metų tokios operacijos pradėtos daryti ir Lietuvoje – Vilniaus universiteto Santariškių ligoninėje bei Kauno medicinos universiteto klinikose. Prieš metus tokios operacijos pradėtos ir Klaipėdos apskrities ligoninėje. Pastaroji kol kas yra vienintelė šalyje, kurioje pacientams taikomos dviejų tipų skrandžio mažinimo operacijos. Vienos metu skrandis suspaudžiamas žiedu, kuris reguliuoja, kiek maisto gali patekti į skrandį. Antrosios operacijos metu skrandis chirurginiu būdu sumažinamas beveik keturis kartus.

Mirčių nebuvo

Šių operacijų pradininkas Vakarų Lietuvoje Klaipėdos apskrities ligoninės Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriaus vedėjas Nerijus Kaselis džiaugiasi, kad tokios operacijos tampa medikų diskusijų objektu. Neseniai uostamiestyje Lietuvos minimaliai invazinės ir Klaipėdos chirurgų draugijų, Klaipėdos apskrities ligoninės ir Klaipėdos universiteto surengtoje konferencijoje bene pirmą kartą mūsų šalyje medikai aptarė chirurginio nutukimo gydymo privalumus bei pasidalijo savo patirtimi. Nors skrandžio mažinimo operacijos yra pakankamai rizikingos ir gali baigtis netgi mirtimi, mūsų šalyje per penketą metų kol kas tokių atvejų nepasitaikė.

Pradeda nuo dietologų

Sudėtingų skrandžio mažinimo operacijų išmokęs Danijoje N.Kaselis tikino, jog medikai džiaugiasi galintys ir lietuviams pagaliau suteikti realią pagalbą gydant nutukimą. Tačiau kartu medikas tikina, jog tokios operacijos neatliekamos pirmam to užsigeidusiam žmogui. Paprastai chirurgo pacientais tampama po teigiamų rezultatų taip ir nedavusių dietologų, psichologų, sporto trenerių konsultacijų ir medikamentinio gydymo. Tokiems žmonėms chirurgija yra paskutinis pagalbininkas padedant įveikti nepageidaujamą svorį.

Antsvoris žaloja

Kad pacientų, besiryžtančių drastiškai operacijai daugėja, N.Kaseliui nenuostabu, nes nutukimas nėra vien estetinė problema. Moksliškai įrodyta, kad dėl antsvorio didėja kraujo spaudimas, išsivysto cukrinis diabetas, auga cholesterolio kiekis kraujyje, moterims sutrinka mėnesinių ciklas. Antsvoris kenkia sąnariams ir stuburui, sukelia knarkimą ir apnėją (būklė, kai knarkdamas žmogus sustoja kvėpuoti, o po to vėl pradeda – J.J.). Pastaroji ypač pavojinga gyvybei. N.Kaselis vardijo ir kitas ne mažiau sudėtingas būkles, kurios žmogaus gyvenimą padaro nevisavertį. Dėl nutukimo sumažėja libido, pasitikėjimas savimi, neretą kamuoja depresija, gėda eiti į gatvę, o ką kalbėti apie paplūdimį. „Išgydžius nutukimą, praeina daugybė ligų ir žmogus vėl gali gyventi visavertį gyvenimą“, – tikino N.Kaselis. Prieš metus Klaipėdoje operuota pirmoji pacientė yra numetusi 56 kilogramus ir jaučiasi puikiai. Susireguliavo ją kamavęs kraujo spaudimas, dingo cukrinis diabetas.

Maisto – kuo mažiau

Skrandžio mažinimo operacijų tikslas, kad suvalgydamas kuo mažiau maisto žmogus greičiau pajaustų sotumą. Soties jausmas žmogų aplanko tik tuomet, kai skrandis prisipildo ir įsitempia jo sienelė. Kai ant skrandžio uždedamas žiedas, skrandžio sienelė įsitempia nuo nedidelio maisto kiekio, kuris pro mažytę angą palengva nuslysta į didžiąją atskirtą skrandžio dalį. Po tokios operacijos pacientas netenka 50 proc. antsvorio. Tačiau gydytojas neslepia, jog ši operacija sukelia ir nepatogumų. Visą laiką, kol ant skrandžio uždėtas žiedas, žmogus gali maitintis tik trintu maistu. Dėl to kur kas sėkmingesnė yra chirurginė skrandžio sumažinimo operacija, po kurios galima valgyti, ką tik nori, tačiau žymiai mažesniais kiekiais, nei žmogus buvo įpratęs. Po operacijos sumažintame skrandyje telpa 60-80 mililitrų, o iki jos 2,5 – 3 litrai maisto. Net ir suvalgęs nedaug, pacientas jaučiasi sotus.

Iš bado nemiršta

N.Kaselis sakė, kad po tokios operacijos, įvairių autorių duomenimis, pacientai numetama nuo 70 iki 90 proc. anstvorio. „Pirmuosius porą metų, ypač pirmąjį pusmetį, svoris krenta labai intesyviai, nes organizmas išgyvena didžiulį stresą, negaudamas tiek maisto, kiek buvo įpratęs. Tačiau ir po to žmogus iš bado nemiršta. Yra suskaičiuota, kokio dydžio skrandį palikti, kad vėliau maisto visiškai pakaktų organizmui aprūpinti reikiama energija“, – pasakojo N.Kaselis. Pasak mediko, po operacijos žmogui niekada nenukrenta daugiau kilogramų, nei jis turėtų sverti.

Eilėje – 4 metai

Skrandžio mažinimo operacijos JAV pradėtos prieš 40 metų. Jų paskirtis visada buvo tokia, kokia yra ir šiandien, – gydyti nutukimą. Tik pradžioje jos buvo atliekamos įprastu būdu, atliekant ištisinį pjūvį. Dabar tokių pjūvių nebereikia, nes operacijos atliekamos laparoskopiškai. Danijoje, kur klaipėdiečiai mokėsi šių sudėtingų operacijų, į chirurginį žmonių nutukimą žiūrima kur kas rimčiau. Ten šios operacijos kompensuojamos. Tačiau šioje šalyje yra nedaug chirurgijos centrų, galinčių atlikti tokias operacijas, todėl pacientams tenka laukti eilėje ketverius metus. Norintiems paspartinti šį procesą ir pasirenkantiems operaciją privačioje klinikoje, ji atsieina 56 tūkstančius eurų. Mūsų šalyje žmonės patys turi nusipirkti vienkartinius instrumentus, kuriais atliekamos operacijos. Visame pasaulyje identiški instrumentai skrandžio mažinimo operacijai kainuoja 3500 litų, o skrandžio žiedas – 6300 litų.