Nutukimą mažinančios operacijos sumažina ir tikimybę sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis

Tokią išvadą padarė Švedijos mokslininkai, beveik 15 metų stebėję pacientus po nutukimą mažinančių  operacijų. Tai yra pirmieji objektyvūs  duomenys, parodantys svorio mažinimo operacijų naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, pasaulyje.

Po operacijos mirtingumas 53 proc. mažesnis

Pacientai, kuriems buvo atliktos nutukimą mažinančios operacijos,  33 proc. rečiau sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis, – teigia L. Sjostrom su kolegomis iš Giotenburgo universiteto.  Jų tyrimo duomenys skelbiami naujausiame „Journal of the American Medical Association (JAMA)“.

Pacientų po nutukimą mažinančios  operacijos tikimybė mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų sumažėjo net 53 proc.

Iki šiol epidemiologinės studijos nepatvirtino mirtingumo sumažėjimo po tokių  operacijų. Tačiau 2007 metais  paskelbtas švedų klinikinis tyrimas SOS, kuriame dalyvavo daugiau kaip 4 tūkst. pacientų, parodė, kad vis dėlto po nutukimą mažinančių operacijų mirtingumas mažėja.

Ekspertai, komentuodami naujausius švedų duomenis, pažymi, kad nors ir operuotų pacientų grupėje mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų mažėjo, absoliutūs skaičiai nebuvo labai įspūdingi.

Po 10,9 metų stebėjimo operuotų pacientų grupėje mirtingumas nuo visų priežasčių buvo 5 proc., o neoperuotų pacientų – 6,3 proc.

Po 14,7 metų miokardo infarktu ar insultu operuotųjų grupėje sirgo 199 pacientai iš 2010, o neoperuotų grupėje – 234 iš 2037.

Mirties dėl širdies ir kraujagyslių ligų skaičiai buvo tokie: 28 mirtys operuotųjų grupėje ir 49 –  neoperuotųjų grupėje.

Kuo daugiau numeta svorio– tuo geresni rezultatai

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriaus vedėjas Nerijus Kaselis “Vakarų Lietuvos medicinai” teigė, kad sergamumas ir mirtingumas po nutukimą mažinančių operacijų sumažėja kur kas labiau, nei rodo atliktų tyrimų  rezultatai. Mat anksčiau po tokių operacijų pacientai numesdavo 20-30 proc. svorio, o dabar jau – iki 70 proc. O kuo daugiau svorio numetama, tuo geresni būna rezultatai.

Be to, teigė jis, gerėja ne vien širdies bei kraujagyslių būklė, bet atlikus nutukimą mažinančią operaciją, iki 90 proc. pagydoma hipertenzija, diabetas, miego apnėja,  gerėja sąnarių ir kitų sistemų būklė.

Operacinis nutukimo gydymas, teigė pokalbininkas, siūlomas tada, kai žmogus kūno masės indeksas yra didesnis nei 40, o žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, hipertenzija ir kitomis gretutinėmis ligomis,  –  kai kūno masės indeksas yra didesnis nei 35.

Ar tinka žmogui nutukimą mažinanti operacija, sprendžia gydytojai, įvertinę jo sveikatos būklę. Operacija neatliekama, jei  operuota širdis ir ji gali neatlaikyti narkozės, jei žmogus serga kepenų ciroze ir pan.