Pusės savo svorio atsikratęs Algis: dideliems žmonėms reikalinga dviguba vidinė stiprybė

Su savimi sugyventi dažnam nėra lengva. Antsvorį turintiems – dvigubai sunkiau. Tai patvirtina 160 kg prieš penkerius metus svėręs Algis. Dabar vyro svoris svyruoja apie 80-82 kilogramus.

50-mečio proga vyras nusprendė pasidovanoti sau turėtą judėjimo laisvę ir ryžosi atlikti skrandžio apylankos operaciją. Algio istorija paprasta ir, kaip pats vyras sako – viena iš daugelio. „Aš ne visada buvau stambus. Vaikystėje buvau normalus vaikas, paauglystėje ir jaunystėje – taip pat. Visada gyvenau normalų, fiziškai aktyvų gyvenimą. Svoris nepastebimai augti pradėjo, perkopus 40 metų ribą“, – apie save pasakojimą pradėjo vyras. Pagrindinė priežastis, kodėl Algis dešimtmetį gyvenęs su dvigubai didesniu, nei įprasta savo svoriu, ryžosi atlikti skrandžio operaciją – atsiradusios sveikatos problemos ir psichologinis nepasitenkinimas savimi, rašoma pranešime spaudai.

„Negaliu sakyti, kad sverdamas 130-140 kilogramų buvau nelaimingas.

Mano šeima mane visada besąlygiškai palaikė. Tačiau svoriui pradėjus kilti dar labiau, prasidėjo dusimas tiesiog einant, taip pat prisidėjo varginantys sąnarių skausmai. Įsivaizduokit, jei svoris pradeda trukdyti elementariam fiziniam savęs apsitarnavimui – tai jau nėra normalu,“ – nedrąsiai kalbėjo Algis. Dietos nepadėjo Paklaustas apie dietas, vyras šypteli. „Parodykite man bent vieną stambų žmogų, nesvarbu, vyrą ar moterį, kuris nėra bandęs su savo svoriu kovoti dietomis. Aš, prisipažįstu, nebuvau drausmingas ir dietos man pagelbėdavo sumažinti svorį labai minimaliai. Didžiausia riba, kurią esu pasiekęs – minus 8 kilogramai, kurie, deja, vėliau, atsipalaidavus, virsdavo į plius 10. Visgi ta 8 kilogramų dietos riba mane išgelbėjo, kai ruošdamasis operacijai, pagal gydytojo nurodymą, turėjau sumažinti savo svorį. Kadangi riebalų sluoksnis trukdė prieiti prie skrandžio, reikėjo sumažinti esamą svorį“, – atvirai pasakojo vyras.

Pilvo chirurgas: prieš operaciją būtina numesti 6-8 proc. antsvorio

Algį operavęs abdominalinės chirurgijos gydytojas Nerijus Kaselis sutiko plačiau pakomentuoti Algiui atliktą skrandžio apylankos operaciją. „Visiems viršsvorį turintiems žmonėms būna suriebėjusios ir padidėjusios kepenys, o pilvo ertmėje susikaupę daug riebalų. Prieš kiekvieną be išimties nutukimo operaciją per apytiksliai vieną mėnesį pacientas turi numesti 6-8 proc. savo antsvorio. Paaiškinimas elementarus – greitai metant svorį sumažėja kepenys ir didžioji taukinė, todėl pilvo ertmėje susidaro daugiau erdvės ir galima atlikti laparoskopinę operaciją“, – aiškino N. Kaselis. Pasak gydytojo, jau daugiau nei 11 metų konsultuojančio ir operuojančio antsvorį turinčius pacientus Lietuvoje ir Europoje, nutukimui gydyti efektyvios tik chirurginės skrandžio operacijos. „Mokslininkai įrodė, o atliekamų operacijų visame pasaulyje praktika patvirtino, jog morbidiniam (kai KMI viršija 35) nutukimui gydyti efektyvios tik chirurginės operacijos, visos kitos priemonės: dietos, fizinis aktyvumas ir medikamentinis gydymas, deja, duoda tik trumpalaikį efektą. Taip pat verta paminėti, jog visiems gerai žinomos skrandžio žiedo operacijos šiai dienai nė iš tolo neprilygsta kitoms šiuolaikinėms laparoskopiniu būdu (per mažus pjūvelius pilvo sienoje) atliekamoms operacijoms“, – kalbėjo pilvo chirurgas N. Kaselis.

Per trejus metus neteko pusės savo turėto svorio

Prisiminęs operacijos dieną, Algis tvirtino, jog bijoti nebuvo ko. „Operacija buvo atlikta su bendrine nejautra, taigi jokių skausmų nereikia kęsti. Atsibudęs po operacijos, ką jauti, tai neišvengiamai skrandžio jautrumą. Pirmąsias dienas po operacijos gali valgyti tik trintą maistą. Vėliau svarbiausia taisyklė – nepersivalgyti. Padauginus maisto skrandį skauda, pykina ir jaučiamas silpnumas“, – kalbėjo vyras. Bendras svoris po operacijos pirmuosius mėnesius krenta labai greitai. Prisiminęs metus po operacijos, Algis vardijo skaičius: per pirmuosius mėnesius numesta apie 40 kilogramų, vėliau dar du metus svoris krito, kol stabilizavosi iki 80 kilogramų ribos. Nukarusios odos neliko Dažna problema numetus didelį svorį – nukarusi oda. Kaip pasakojo vyras, jo atveju šios problemos pavyko išvengti. „Odos pertekliaus nei pilvo srityje, nei kitose vietose beveik neliko. Kadangi svoris per naktį nepasikeičia, o krenta sistemingai net trejus metus, o aš visą tą laiką gana nemažai judėjau fiziškai, odos pertekliaus ant kūno – neturiu daug. Vienintelis dalykas, kas palieka atminimui po operacijos – tai 5 skylutės pilvo sienoje, per kurias buvo atlikta operacija“, – pooperacinį laikotarpį komentavo Algis.

Po operacijos valgyti gali viską, tik pasikeičia požiūris į maistą

„Iš oro stambus nepaliksi. Kai skrandis platus – jam reikia daug maisto. Anksčiau vienu prisėdimu galėdavau suvalgyti keturis – penkis cepelinus, dabar – vos vieną. O kartais ir jo neįveikiu“, – kalbėjo pusę savo svorio netekęs Algis. Kaip sako vyras – valgyti gali viską, tačiau turi išmokti sekti savo kūną ir juo rūpintis. „Sumažėjęs skrandis paprasčiausiai nebereikalauja daug maisto. Nors nėra dalykų, kurie tau būtų uždrausti, visgi turi galvoti, ką dedi į burną. Kai mano svoris po operacijos per du metus grįžo į įprastą 80 kilogramų ribą – nė už ką neleidžiu sau galvoti, kad pasilepinimas viena papildoma porcija mėgiamo kepsnio, man svarbesnė už dabar turimą energiją ir sveikatą“. Gyvenimas perpus lengvesnis, kai netenki pusės savo svorio „Užsidėkit dabar 80 kilogramų maišą ant savęs ir pajusite, ką reiškia gyventi su tokiu svoriu“, – su praeities nuoskauda ir su šiandienine laime į klausimą, kaip pasikeitė gyvenimas po operacijos, atsako Algis. „Dabar gyvenu normalų, aktyvų gyvenimą, kaip kad buvau pratęs. Einu į darbą, vykstu į medžioklę, galiu laisvai mylėti ir dalintis meile su savo gyvenimo moterimi. Su didžiuliu viršsvoriu net mylėtis būdavo sunku“, – atviravo vyras.