Mitybos niuansai po skrandžio mažinimo operacijos

Vis dar gajus mitas, kad po skrandžio mažinimo operacijos reikės labai kardinaliai keisti savo mitybą. Būtent šis faktas ir gąsdina daugelį žmonių, kurie pergyvena, kad maistas visiškai nebeneš jokio džiaugsmo, kadangi mityba bus neatsiejama nuo košių bei jogurtų. Tai nėra tiesa, kadangi po bet kokio pobūdžio skrandžio mažinimo operacijos tikrai galėsite valgyti labai skirtingą maistą įskaitant ir mėsą bei saldumynus. Paprasčiausiai Jums užteks kur kas mažesnio kiekio, kadangi mažas skrandžio tūris tiesiogiai sąlygos ir suvartojamo maisto kiekius.

Sveikos mitybos, po operacijos, piramidė

Sveikos mitybos piramidė, kuria turėtų naudotis kiekvienas asmuo, kuriam rūpi jo sveikata, puikiai tinka tiek sveikiems, tiek kažkokių sveikatos problemų turintiems asmenims. Šiuo atveju po skrandžio mažinimo operacijos taip pat būtina maitintis pagal sveikos mitybos piramidę. Tokiu atveju Jūsų organizmas bus aprūpintas reikalingomis medžiagomis, juolab, negausite nereikalingų angliavandenių, negadinsite savo sveikatos prastu maistu.

Sveika  mityba  neatsiejama nuo dviejų pagrindinių principų:

-Proporcijų derinimas.

-Maisto įvairovės pasirinkimas

Kalorijų mažinimas

Laikantis bet kokios dietos – jos esmė yra suvartoti mažiau kalorijų nei jų išdeginama. Daugeliui žmonių savarankiškai tai padaryti labai sunku, kadangi alkio jausmas skatina valgyti dažniau ir riebiau. Tuo tarpu skrandžio mažinimo operacija panaikina diskomfortą, kadangi mažesnės talpos skrandis skatina ir mažiau valgyti, o tai neatsiejama nuo mažesnio kiekio kalorijų.

Sunku atsakyti, ar kalorijų skaičiavimas po šios operacijos yra būtinas. Vienu atveju, kai žmogus net ir po operacijos nesilaiko mitybos rekomendacijų  – jam papildomas kalorijų skaičiavimas yra reikalingas. Paprasčiausiai net ir labai mažas maisto kiekis gali turėti labai daug kalorijų. Kitu atveju, jeigu maitinamasi sveikai, dažniausiai dėl mažos skrandžio talpos – nereikalingas kalorijų skaičiavimas, kadangi įprastai su sveikais trimis dienos patiekalais žmogus gauna iki 1000 kCal, tad svoris krenta ir be jokios sudėtingos dietos bei radikalaus rėžimo.

Tiesa, greta sveikos mitybos taip pat būtina ir fizinis aktyvumas, kuris taip pat gerina medžiagų apykaitą, padeda organizmui greičiau deginti kalorijas. Papildomai rekomenduojama į savo racioną įvesti daugiau baltymų ir juos palikti kaip vieną pagrindinių energijos šaltinių. Tuo tarpu kasdienis angliavandenių vartojimas turėtų būti minimalus.

Sveikos mitybos pagrindas po skrandžio mažinimo operacijos

Nors mityba po skrandžio mažinimo operacijos yra gana individuali ir kiekvienas pacientas gali pastebėti tam tikrus niuansus, kurie tinka būtent jam – išskiriamos kelios pagrindinės taisyklės, kurių laikantis pavyks kur kas sveikiau maitintis ir matyti greitesnius organizmo pokyčius.

-Pakeisti maitinimosi įpročius nėra paprasta, tačiau tikrai įmanoma. Šiuo atveju reikia valgyti kuo daugiau baltyminio maisto, kuris ne tik padeda lieknėti, tačiau tuo pačiu ir turėti reikalingos energijos. Jokiu būdu baltyminis maistas neturi būti vienintelis Jūsų racione, tačiau didesnis jo kiekis tikrai rekomenduotinas.

Skaidulinis maistas, kuris turi mažai kalorijų, būtinas ne tik asmenims po operacijos, tačiau visiems, kurie nori džiaugtis puikiai funkcionuojančia virškinimo sistema.

-Taip pat po operacijos rekomenduojami ir grūdiniai produktai. Galima patiekalus su jais valgyti net du kartus per parą. Greta patiekiama žuvis bei lapinės daržovės – puikus pasirinkimas. Valgysite ne tik skaniai, tačiau ir labai sveikai.

-Aukšto kaloringumo maisto produktai ne visada yra blogai. Jeigu atsisakysite produktų, kuriuose yra cukraus – gerai, tačiau riebalinis maistas – gerai. Žinoma, riebalai taip pat turi būti liesesni ir lengvesni, jų kiekis negali būti labai didelis.

Dėl detalesnė statybos rekomenduojame pasitari su chirurgu. Daugelis žmonių užsisako dietologų sudarytus planus. Tačiau jie tikrai nėra būtini, kadangi jeigu maitinatės pagal sveikos mitybos piramidę – gausite visas reikalingas medžiagas ir pavyks sėkmingai mesti svorį.