Skrandžio mažinimo operacija: grožiui ir sveikatai. Ligos, kurias galite pamiršti!

Greitas maistas ir lėtas gyvenimo tempas yra neatsiejamas nuo daugelio žmonių gyvenimo. Natūralu, kad to rezultatas – viršsvoris, kuris sukelia labai daug įvairiausių ligų. Nutukimo problema aktuali ne tik Lietuvoje, tačiau ir visame pasaulyje ir nors skirtingose valstybėse nutukimo lygis matuojamas skirtingais skaičiais, akivaizdu yra tai, kad per didelis svoris visada kenkia sveikatai.

Skrandžio mažinimo operacijos yra greitas ir gana paprastas būdas, kuris gali padėti susitvarkyti su per dideliu svoriu. Ką pasakoja pacientai, kuriems buvo atlikta ši operacija? Gyvenimas tapo šviesesnis, judėjimas – paprastesnis, o tokios ligos kaip cukrinis diabetas, dislipidemija bei arterinė hipertenzija buvo pamirštos per kelis mėnesius po operacijos. Daugiau apie operacijas, gydymo būdus bei ligas, kurias galima išspręsti, kalbamės su chirurgu Nerijumi Kaseliu.

Nutukimo diagnozė ir kaip su ja kovoti?

Nutikimas ir antsvoris yra du skirtingi dalykai. Antsvorio turi beveik 60 procentų Lietuvos vyrų, tačiau nutukimu skundžiasi apie 20 procentų. Sąlyginai šis skaičius taip pat labai didelis ir intensyviai vejasi Vakarų pasaulio mastus. Pats nutukimas anksčiau nebuvo traktuojamas kaip liga. Labiau, kaip diagnozė, kuri gali sukelti kitas sveikatos problemas. Šiuo metu požiūris keičiasi, kadangi nutukimo mastai tokie dideli, per didelis svoris taip apsunkina gyvenimą, kad dažnai ši problema įvardijama kaip liga, kurią reikia gydyti specialiomis priemonėmis: „Nutukimo problema intensyviai auga. Jeigu kai kurie vis dar nedrąsiai renkasi skandžio mažinimo operaciją, tai po dešimties metų tai turėtų būti dažniausiai pasirenkamas ir efektyviausias nutukimo gydymo būdas“ – patirtimi dalijasi chirurgas.

Chirurginis nutukimo gydymas – paprastas ir saugus svorio mažinimo būdas?

„Klaidingai galvojama, kad skrandžio mažinimo operacija yra tik estetinė galimybė, kuri gali padėti žmogui atrodyti gražiau. Ši operacija atliekama pacientams, kurių KMI viršija 40, tad operacija yra reikalinga ne lieknesnei figūrai, tačiau būtina sveikatai“ – pasakoja N. Kaselis. Dažnai chirurginis gydymas taikomas ne tik pasiekus konkretų KMI, tačiau ir tuomet, kai greta viršsvorio tenka kovoti ir su tokiomis ligomis kaip kad  II tipo cukrinis diabetas, kai skundžiamasi nuolatos padidėjusiu kraujo spaudimu, net vargina sąnarių skausmai. Šios ligos – nutukimo pasekmė, tad dažniausiai sutvarkius per didelio svorio problemą – sėkmingai pavyksta sutvarkyti ir šias ligas.

Gyvenimas po operacijos

Mitas, kad po skrandžio mažinimo operacijos gyvenimas kardinaliai pasikeičia, tenka atsisakyti labai daug maisto produktų, dingsta gyvenimo džiaugsmas. Labai dažnai prie tinkamo gyvenimo kismo prisideda žmogaus pasiruošimas operacijai. Kuo žmogus atsakingiau ruošiasi ir susirenka informaciją – tuo sveikimo procesas ir vėliau gyvenimas bus paprastesnis.

Dažnas po skrandžio mažinimo operacijos valgo viską, ko tik užsinori. Paprasčiausiai porcijos yra kur kas mažesnės ir maistas susmulkintas. Net ir mėsa bei duona įtraukiama į valgiaraštį, tačiau viskas yra normuota. O žmogus net ir valgydamas mažas porcijas jausis visiškai sotus, tad nelieka pagrindinio minuso, kuris dažniausiai atgraso nuo dietų laikymosi. Taip pat dažniausiai labai pagerėja savijauta, kadangi daugelis žmonių džiaugiasi, kad po operacijos sumažėja kraujospūdis, kuris daugeliui labai apsunkindavo kasdienybę, buvo sunku judėti, dažnai kankino galvos skausmai. Kuomet mažėja svoris – dingsta ir sąnarių ligos, daugelis pradeda aktyviau judėti, gyvenimas paprasčiausiai pasidaro gražesnis ir… paprastesnis!

Dažniausiai į chirurgus kreipiasi darbingo amžiaus jauni žmonės, kurie nori keisti savo gyvenimą. Klaidingai galvojama, kad nutukimas yra tik vyresniųjų problema. Nepriklausomai nuo amžiaus – svarbiausia suskubti. Nes niekada nėra per vėlu gyventi laimingiau!