Savaitė po skrandžio mažinimo operacijos: lūkesčiai ir realybė

Natūralu, kad net ir šiais laikais, kai skrandžio mažinimas tampa tokia dažna praktika, dalis žmonių vis dar baiminasi, kelia labai daug klausimų, bendrauja su tais, kurie jau išbandė operaciją. Ir tai labai puiku, kadangi kuo daugiau žmogus žino – tuo geriau jaučiasi, tuo drąsiau kreipiasi į chirurgą ir sulaukęs atsakymų į jam aktualius klausimus dažniausiai pagaliau pasiryžta gyventi taip, kaip visada labiausiai norėjo.

Žinokite ko tikėtis

Labai daug kalbama apie tai, kaip žmogus ruošiasi operacijai bei koks jo gyvenimas praėjus netrumpam laiko tarpui. Daug sėkmingų istorijų galite rasti ir mūsų puslapyje. Tačiau kad pavyktų susidaryti aiškesnį vaizdą ko reikia laukti – kalbamės su paciente Loreta, kuri dalinasi savo patirtimi apie pirmą savaitę po operacijos.

Galbūt jos istorija įkvėps Jus pasitikėjimo savimi pagaliau pakeisti savo gyvenimą.

Pirmiausia – tinkama mityba

Po skrandžio mažinimo operacijos Jūsų lauks pokalbis su dietologu, kuris sudarys Jums labiausiai tinkamą mitybos planą. Jis varijuoja priklausomai nuo kiekvieno asmens fizinės būklės. Suprantama, kad po skrandžio operacijos negalėsite pulti prie cepelinų ir pirmosios savaitės meniu dažniausiai būna sudarytas iš vandens, arbatų bei sulčių. Kaip pasakoja Loreta: “Sukandusi dantis žiūrėjau į šeimininkiškus, kurie valgė picas. Labiausiai bijojau, kad daugiau niekada nebegalėsiu valgyti tokio maisto. Puiku, kad tai tik mitas”. Chirurgas N. Kaselis priduria, jog: “Daugelis galvoja, kad po skrandžio mažinimo meniu sudarys tik sriubos ir troškiniai. Tai nėra tiesa. Žmogus galės valgyti beveik viską, ką iki tol, tik porcijos bus mažesnės. Taigi, skonio receptoriai patenkinti, skrandis pilnas, o svoris kris”.

Pooperacinis laikotarpis

Kaip ir visos kitos operacijos, taip ir ši – reikalauja laiko, kol žmogus pilnai atsigauna ir gali vėl gyventi įprastą gyvenimą. Natūralu, kad pirmoji savaitė po operacijos turėtų būti praleidžiama namuose kuo daugiau ilsintis. Supraskite, kad Jūsų kūnui buvo atliktos korekcijos, tad reikia jam suteikti “šiltnamio” sąlygas, kad pavyktų kuo greičiau atsigauti. “Kuo daugiau ilsėkitės, valgykite dietologo nurodytus  patiekalus, taip pat, pozityviai mąstykite, kadangi tai padeda kur kas greičiau pasveikti ir vėl grįžti į įprastas gyvenimo vėžes”,- patarimais dalinasi chirurgas. Žinoma, bent minimalus fizinis aktyvumas labai rekomenduojamas, tad vaikščiokite, šiek tiek judėkite. Taip pat būkite gryname ore. Visa tai padės Jums sėkmingai išgyventi pirmą poilsio savaitę, o antroji bus kur kas lengvesnė, laisvesnė ir skanesnė.

Vaistai ir vitaminai

Pirmoji savaitė dažniausiai neatsiejama nuo vaistukų, kurie padeda Jums kur kas geriau jaustis. Nebijokite, tai nereiškia, kad kažkas blogai. Paprasčiausiai vaistai padės pamiršti diskomfortą ir maloniai ilsėtis, vitaminai – kur kas greičiau atsigauti. Čia jau remkitės gydytojo rekomendacijomis, jis tiksliai nurodys kas ir kaip, kadangi skiriantis paciento fizinei būklei reikalingi ir skirtingi vaistai, kurie normuojami skirtingais kiekiais. Svarbiausia laikyti rekomendacijų.

Taigi, kiek svorio pavyks atsikratyti pirmą savaitę? Deja, tai dažniausiai kūnas keli kilogramai, kuriuos numeta žmonės dar prieš operaciją. Tiesa, savaitė, mėnuo ir kilogramai kris, tad susipažinkite su pacientų patirtimi, kuri galbūt Jus motyvuos žengti gyvenimą keičiantį žingsnį.

Loreta – patenkinta gydytojo Nerijaus Kaselio pacientė, kuriai buvo atlikta skrandžio apylankos operacija. Svoris prieš operaciją siekė 225 kg, pilnai pasveikus stabiliai laikosi 95 kg.

 

Pradinis svoris – 133 kg, dabar (operacija atlikta rugsėjo 28 d.) – 98 kg. ir krenta toliau! „Esu aktyvi, laiminga. Visos ligos dingo. Dar daug reik numest, bet pusę jau nutirpo …“

Dianą ryžtis skrandžio mažinimo operacijai (skrandžio išilginio vamzdelio suformavimo operacija) paskatino alinančios dietos ir nuolatinis svorio grįžinėjimas. Rezultatas – du mėnesiai po operacijos!

Su savimi sugyventi dažnam nėra lengva. Antsvorį turintiems – dvigubai sunkiau. Tai patvirtina 160 kg prieš penkerius metus svėręs Algis. Dabar vyro svoris svyruoja apie 80-82 kilogramus.