Ką valgyti po skrandžio mažinimo operacijos?

Gana gajus mitas, kad mityba po skrandžio mažinimo operacijos kardinaliai pasikeičia. Žinoma, tiksliai žinant – kas yra skrandžio mažinimo operacija ir todėl ją atlikus sumažėja alkis, natūralu, suvokiama, kad pakinta ir mitybos įpročiai. Tik daugelis nepagalvoja apie tai, jog pakinta suvartojamo maisto kiekiai, o ne pats maistas, ingredientai.

Šiuo straipsniu noriu panaikinti mitą, kad po operacijos teks valgyti tik košes bei daržovienes. Žinoma, taip pat tai paneigti gali tie, kurie yra po operacijos ir džiaugiasi labai įvairiu maistu.

Visada labai laukiu žinučių savo facebook paskyroje. Prašau, parašykite man, kaip atrodo Jūsų mityba ir aš pasidalinsiu tuo su kitais.

Galbūt tai paskatins žmones keisti savo gyvenimą. Daryti jį ne tik sveikesniu, tačiau ir laimingesniu. Nes sveikata ir laimė turi labai glaudų ryšį.

Taigi, dabar apie mitybą.

Dažniausiai po operacijos tenka valgyti tokius patiekalus, kuriuose yra daug baltymų. Žinoma, tai dažniausiai negąsdina nei vieno. Juk daugeliui patinka mėsa, pieno gaminiai, žuvis. Tiesa, svarbiausia rinktis baltymus, kurie yra sveiki. Tai svarbu ne tik tiems, kurie yra po skrandžio mažinimo operacijos, tačiau taip pat ir tiems, kurie nori būti džiaugtis laimingu organizmu.

Lygiai taip pat baltyminis maistas dažniausiai rekomenduojamas vakare. Pavyzdžiui, puikiai tinka varškė, kuri gali būti gardinama medumi arba šiek tiek uogienės. Pasikartosiu, kad tai geras patiekalas ne tik žmonėms po operacijos, tačiau kiekvienam. Lygiai taip pat tai valgau ir aš.

Siūlau daugiau dėmesio skirti paukštienai, kuri ne tik skani, tačiau taip pat ir sveika, joje mažai riebalų. Taigi, organizmo poreikiai bus patenkinti, tačiau ir žmogus pavalgys skaniai.

Žinoma, jokiu būdu nenoriu pasakyti, kad reikia valgyti tik neriebų maistą. Riebalai taip pat reikalingi žmogaus kūnui. Ir tam, kuris yra po operacijos, ir tam, kuris paprasčiausiai nori pati maitintis sveikai. Tik šįkart galbūt daugiau dėmesio reikia skirti tiems riebalams, kurie yra vartojami, kadangi visų jų tikrai negalima sudėti ant vienos linijos.

Sviestas, kanapių, alyvuogių bei kitas aliejus – labai geras pasirinkimas. Jais galima gardinti košes, žinoma, puikiai tinka ir su salotomis. Juos tikrai gali vartoti tie, kurie yra po operacijos. Tačiau tie riebalai, kuriuos galima rasti traškučiuose, deja, ne tik labai tukina, tačiau taip pat ir kenkia žmogaus organizmui. Jie yra kaitinti, taigi, toksiški.

Tikrai nesakau, kad po skrandžio mažinimo operacijos nebus galima suvalgyti kelių traškučių. Galima, tačiau čia ir kalba ateina apie kiekius. Keli traškučiai – tai ne keli šimtai gramų traškučių.

Gali atrodyti, kad baltymai yra taip aukštinami, kad angliavandeniai turi būti panaikinami iš žmogaus mitybos. Vėlgi, tikrai ne. Tik šiuo atveju reikia skirti dėmesį ne tik kiekiui, tačiau taip pat ir jų sudėčiai. Siūlau rinktis tokius angliavandenius, kurie yra kuo lengviau virškinami. Taip pat, žinoma, ir tokius, kurie yra kupini vitaminų. Tai yra daržovės bei vaisiai. Tiesa, vaisiuose yra daug fruktozės, kuri taip pat turi nemažai kalorijų, tad reikia juos vartoti, tačiau taip pat saikingai.

Savo pacientams po skrandžio mažinimo operacijos dažniausiai siūlau valgyti daržoves kasdien. Bent jau 100-200 gramų. Tai tikrai turi būti ne tik salotos. Geros daržovės yra moliūgai, cukinijos, baklažanai… Jų tiek daug ir visi jie tokie reikalingi žmogaus kūnui. Svarbiausia derinti, pavyzdžiui, su mėsa, tad bus ne tik labai skanu, tačiau taip pat ir sveika.

Po operacijos gali būti rekomenduojama vartoti tam tikrus vitaminus. Kai kurie vartoja, kai kurie ne. Viskas priklauso nuo žmogaus organizmo, tad negaliu tiksliai pasakyti ko tikėti. Visgi daugelis mūsų ir be operacijos kasdien gera konkrečius vitaminus, tad tai neturėtų kelti Jums kokių nors papildomų problemų.