Užkandžiai: trukdo ar netrukdo lieknėti?

Ar užkandžiai trukdo svorio metimui? Nuomonių tikrai labai daug. Vieni garsiai rėkia, jog taip ir užkandžiavimas yra vienas blogiausių dalykų svorio metime. Kiti akcentuoja, kad svarbiausia yra kalorijų skaičiavimas, kadangi tik deficitas padeda mesti svorį, tad galima kasdien maitintis tik užkandžiais ir svoris kris. 

Visgi, norisi ne tik mesti svorį, tačiau taip pat ir išlikti sveikam, tad apie užkandžius bei jų įtaką mūsų organizmui – šis straipsnis.

Kiek kartų valgyti per dieną?

Dar vienas klausimas, kuris dažniausiai supriešina žmones. Tuos, kurie akcentuoja, jog svarbiausia valgyti reguliariai ir po mažai, bent jau penkis kartus, ir tuos, kurie dažniausiai laikosi 2-3 valgymų per dieną. Kurie teisus? Vieno atsakymo nėra, kadangi viskas priklauso nuo kiekvieno mūsų organizmo bei gyvenimo ritmo. Svarbiausia yra išgirsti savo kūno poreikius.

Dažniausios rekomendacijos yra trys valgymai ir du užkandžiavimai. Tačiau pasikartosiu, kad tai tik rekomendacijos ir jos tikrai tinka ne visiems. Galiausiai, žmonės labai skirtingai supranta – kiek reikia suvalgyti vieno patiekalo metu. Ir čia svarbus ne tik kiekis, tačiau maistingos medžiagos, kurias gaus organizmas pavalgius. Jos yra svarbiausios.

Kiekvienu atveju planuodami savo mitybos racioną būtinai kuo daugiau dėmesio skirkite organizmui ir tuo pačiu dienotvarkei. Tikrai ne kiekvienas gali kasdien valgyti 5 patiekalus, kadangi tai reikštų begalią patiekalų dėžučių darbe. Galiausiai, kinta ir suvalgomo maisto kiekis. Juk vienų skrandžiai yra talpesni, o kiti kur kas greičiau pajunta sotumo jausmą, tad jiems dažnai tenka valgyti po mažai, tačiau dažniau. Kas labiausiai tinka Jūsų organizmui?

Kokie užkandžiai ir kaip jie mus veikia?

 Nereikia taip galvoti, kad visi užkandžiai yra svorio metimo priešai. Viskas remiasi į tai – kokie užkandžiai bus pasirenkami ir tuo pačiu kiek suvalgysite vienu kartu. Sausainiai, saldainiai, žinoma, nėra geras pasirinkimas. Tai mini bombos, kurios vos vienu kąsniu gali atstoti visą daržovių patiekalą savo kalorijomis. Lygiai taip pat atsargiai žiūriu skaičiuoti kalorijas valgant vaisius, kuriuose yra fruktozės ir tuo pačiu riešutus, kurie naudingi savo baltymais. Tiek vieni, tiek kiti yra reikalingi žmogaus organizmui, labai naudingi. Tačiau reikia normuoti jų kiekius, kadangi abu atvejai, kad ir kokie sveiki – kaloringi. Tiesa, jokiu būdu nesakau kad juos reikia šalinti iš mitybos siekiantiems mesti svorį. Tikrai ne. Vartokite ir vaisius, ir sėklas bei riešutus, tačiau normuokite kiekius ir geriau valgykite juos pirmoje dienos pusėje.

Žinoma, kad ir kokie geri užkandžiai – jie negali atstoti patiekalų, kurie, pagal Jūsų poreikius, gali būti ir du, ir penki.

Ar vakare nevalgyti vaisių?

Kartais mano išsakytos mintys Jums gali atrodyti labai griežtos, tačiau jokiu būdu nereikia jomis remtis labai ribotai. Tai – rekomendacijos ir kiekvienas žmogus geriausiai pažįsta savo kūną. Galite vakarais valgyti tortus ir išlikti lieknas, tačiau ar tuomet būsite sveikas?

Vakarais, po vakarinės tikrai galima valgyti vaisius. Net ir tokiu atveju, kai juose yra daug cukraus, pavyzdžiui, vynuoges. Tačiau greta fruktozės yra labai daug vitaminų, kurie reikalingi mūsų kūnui. Ir nors patariu vaisius valgyti pirmoje dienos pusėje – jie taip pat gali būti vartojami ir vakare, po vakarienes. Tik galbūt patarčiau vengti vaisių kokteilių. Valgykite vaisių, o ne jo derinį su kitais.

Tiesa, po vakarinės ir po skanaus vaisiaus – nepakenks mini fizinė veikla. Tai gali būti pasivaikščiojimas, kuris tikrai labai naudingas Jūsų kūnui ir sielai.

Ar riebalai yra blogis?

Reikalai su fruktoze jau aiškūs, tačiau ar mums svorį mesti trukdo riebalai, kurie taip pat gana dažni užkandžiuose? Kalbame ir apie sveikus riešutus, ir tuo pačiu apie traškučius, kuriuose riebalų, kurie buvo kaitinti, yra labai daug.

Riebalai tikrai nėra žalingi žmogaus organizmui ir juos tikrai reikia vartoti. Tiksliau tokius maisto produktus, kuriuose yra riebalų. Tačiau šiuo atveju svarbiausia yra atsirinkti – kas sveika Jūsų kūnui, kas naudinga ir kuo geriausia mėgautis. Taigi, geriausias pasirinkimas yra tokie riebalai, kurie nėra labai termiškai apdorojami. Tai gali būti mano minėti riešutai arba aliejus, kurio gausa rinkoje itin plati.

Riebaluose yra medžiagų, kurios užtikrina gerą endokrininės sistemos veiklą, tad juos ypač reikia vartoti moterims. Geriausi riebalai yra žuvyje iš kurios jie pasisavinami labai lengvai. Tokius gaminius taip pat galima vartoti vakare ir tuo pačiu kaip užkandžius. Tačiau patarsiu vartoti mažesniais kiekiais ir tuo pačiu maišant su kitais komponentais. Pavyzdžiui, aliejų vartoti su salotomis, lygiai taip pat kaip ir žuvį. Galima gerti šaukštu, tačiau su patiekalu, ir skaniau, ir dažnai veiksmingiau.

Kokią išvadą galima padaryti? Kad visą maistą galima valgyti metant svorį ir net užkandžiai, kad ir kokio jie pavidalo – nebūtinai yra blogi. Tačiau reikia įsiklausyti į savo kūną ir tuo pačiu stengtis rinktis kuo natūralius gaminius, kurie ne tik pasotins Jus, tačiau ir bus naudingi organizmui savo medžiagomis.