Tiesa ir mitai apie karpas. Gyd. A. Palšio patarimai

Nors daugelis žmonių karpų labai nesureikšmina, tačiau joms atsiradus siūlome kuo greičiau imtis naikinimo priemonių. Ir ne tų, kurias rekomendavo močiutės, tačiau mediciniškai patvirtintų. Tokių, kurios gali padėti netik panaikinti karpas, tačiau ir užkirsti kelią tolimesniam jų atsiradimui. Apie karpas iš jų žalą kalbamės su chirurgu A. Palšiu, kuris užsiima karpų šalinimu.

Karpos – užkrečiamos

Karpos yra virusinis susirgimas, tad kaip ir kiti virusai – jos yra perduodamos nuo vienos žmogaus kitam. Štai todėl siūlome atsargiau elgtis viešuosiuose baseinuose, soliariumuose. „Svarbiausia – tinkama apranga ir higiena. Žinoma, reikalingas ir imuninės sistemos stiprinimas. Dažniausiai tik tiek ir tereikia, kad žmogus išvengti karpų atsiradimo“,- pasakoja chirurgas.

ŽVP viruso eiga ir mastas priklausomai nuo kiekvieno asmens imuninės sistemos. Pastebima, kad tie žmonės, kurių imuninė sistema yra silpnesnė – kur kas dažniau užsikrečia karpomis ir tuo pačiu jos intensyviau plinta, jų yra daugiau.

Kur auga karpos?

Gana dažnai galvojama, kad karpos dauginami tik ant kojų, padų, tad būtent čia jų galima pas pacientus rasti dažniausiai. Visgi, tai nėra tiesa, kadangi karpos dauginasi labai skirtingose vietose. Ir ant kaklo, pėdų, rankų, veido, net ant genitalijų. Beveik nepriklausomai nuo viešėjimo vietos – galima jas pašalinti. Tačiau jokiu būdu nebandykite to daryti patys, kadangi nežinant kaip – galima sužaloti odą, supiktybinti karpas, kurių tuomet atsiranda dar daugiau.

„Karpos dažniausiai atsiranda pas tuos žmones, kurių ne tik imuminė sistema yra prasta, tačiau ir jie dažai lankosi soliariumuose, baseinuose, pirtyse. Taip pat kartais jos atsiranda pas žmones, kuriems trūksta higienos, tačiau tai tikrai nereiškia, kad būtinai karpas turintis asmuo – nehigieniškas. Jos dažnai kankina ir tuos žmones, kurie pasižymi dideliu prakaitavimu, tuos, kurie turi nesaugių lytinių santykių“.

Svarbiausia yra atsiminti, kad kuo karpos yra mažesnės – tuo jų šalinimas yra greitesnis, paprastesnis ir tuo pačiu padėsiantis išvengti bet kokio atsikartojimo.

Naminiai gydymo būdai – žalingi

„Gana dažnai tenka girdėti labai įvairių karpų gydymo būdų. Nuo jos vilgimo piene iki kaitinimo, deginimo. Deja, dažnai tokie bandymai panaikinti karpas iššaukia priešingą rezultatą, kadangi ne tik nepavyksta jų panaikinti, tačiau jos auga, jų daugėja“.

Geriausias karpų naikinimo būdas yra lazerinis. Žinoma, yra ir daugiau metodų, tačiau būtent lazerinis yra pristatomas kaip geriausias ir galintis padėti pasiekti ilgalaikį rezultatą.

Svarbiausia – nelaukti. Tuomet ir karpa liks tik kaip nemalonus prisiminimas, kurį greitai pamiršite.