9 mitybos patarimai: stebuklo gal ir nebus, tačiau jausitės kur kas geriau

Norite būti sveikesni, laimingesni ir tuo pačiu… lieknesni? Tokiu atveju reikia rūpintis maistu, kuris yra valgomas kasdien. Atsiminkite, kad Jūsų kūnas yra ne šiukšlių dėžė, tad reikia atsakingai rinktis kasdien suvartojamus maisto produktus. Daugiau vitaminų ir mažiau kepintų riebalų, kurie ne tik augina kilogramus, tačiau ir tikrai neprisideda prie geresnės savijautos.

9 svarbiausi mitybos patarimai – gal ir smulkmenos, tačiau jos dažniausiai padeda susidaryti tinkamą meniu kasdienai, kuris apima ne tik maisto produktus, tačiau ir patiekalų kiekius.

  1.     Daugiau sveikų angliavandenių

Galima išgirsti mitus, kad angliavandeniai nėra geras pasirinkimas Jūsų kūnui. Tai tikrai mitas. Tik kasdienai siūlome rinktis sveikuosius angliavandenius, kurie yra greitai virškinami. Tai yra daržovės, kurių kasdien reikia suvartoti bent jau 200-300 gramų.

  1.     Cukraus žala

Turbūt net nereikia sakyti, kad vengti cukraus reikia. Tiksliau – vengti didelių kiekių ir svarbiausia – dirbtinio cukraus. Juk vaisiuose bei daržovėse taip pat yra nemažai cukraus. Tačiau jis mūsų organizmui yra naudingas, kadangi suteikia daugiau jėgų. Taigi, vengti reikia būtent dirbinių cukraus gaminių, ypač – miltinių.

  1.     Reguliarumas

Jeigu norite būti sotus ir tuo pačiu nepersivalgyti – reikalinga reguliari mityba. Ją geriausiai susidaryti pagal save. Jeigu jums nesinori valgyti pusryčių – nevalgykite, tačiau pasireguliuokite kitus dienos patiekalus taip, kad pavyktų išvengti vėlyvo užkandžiavimo. Valgymas tam tikromis valandomis gali padėti Jūsų kūnui geriau pasiruošti maistui.

  1.     Nepersivalgykite

Šis patarimas daugeliui labai sunkus, kadangi kai akys mato – skrandis irgi nori. Tačiau persivalgymas ne tik augina kilogramus, tačiau ir ištampo skrandį, galiausiai, žmogus jaučiasi apsunkęs.

  1.     Sertifikuoti gaminiai

Žinoma, sveika mityba neatsiejama nuo geros kokybės ingredientų, kurie suteikia galimybę valgyti ne tik skaniai, tačiau ir sveikai. Rinkitės gaminius, kurie yra pagaminti Lietuvoje, taip pat tokius, kurie turi ekologijos ženklą. Taip, jie dažniausiai brangesni, tačiau ir sveikesni. Suvartokite mažesnį kiekį – sumokėsite tiek pat, kiek ir suvalgius daugiau pigesnių, tačiau organizmas bus palepintas vitaminais bei mineralais, kurie reikalingi Jūsų kūnui. Rinkitės kokybę.

  1.     Ugdykite valią

Žinoma, reikia tikslingai mokytis valgyti. Daugelis nori stebuklo čia ir dabar. Kad per naktį dingtų nereikalingi kilogramai ir tuo pačiu per naktį atsirastų tinkami mitybos įpročiai. Deja, stebuklų nebūna ir dažniausiai reikia laiko. Tiek žmogaus sąmonei, tiek kūnui.

  1.     Įvairumas

Taip pat labai svarbu kasdien valgyti kuo įvairesnį maistą. Tokiu atveju ne tik organizmas bus aprūpintas visais reikalingais mineralais bei medžiagomis, tačiau taip pat ir palepinsite savo skonio receptorius, kurie nusipelno geriausio. Taigi, venkite valgyti tik tuos pačius produktus, kad ir kokie jie yra sveiki. Jų keitimas, kaip ir prieskonių – geras pasirinkimas. Galiausiai, juk skanus maistas teigiamai veikia ir žmogaus psichinę savijautą.

  1.     Riebalai nėra blogis

Gana dažnas mitas, kad riebalai augina kilogramus, apsunkina žmogų. Tačiau tai nėra tiesa. Yra labai daug žmogui naudingų riebalų, kurie ne tik padeda būti sotesniu, tačiau taip pat ir pagerinti medžiagų apytakos ratą. Riebalai labai gerai padeda įsisavinti ir A bei D vitaminus, kurie gyvybiškai svarbūs mūsų kūnui. Svarbiausia vengti riebalų, kurie kepti.

  1.     Jeigu valgote – valgykite

Dar viena didelė šiuolaikinio žmogaus problema yra tai, kad jis valgydamas dažnai daro ir kitus darbus. Valgo vairuodamas, valgo žiūrėdamas TV, naršydamas telefone. Tai dažniausiai labai pagreitina valgymo procesą, tad lėkštė jau yra tuščia, tačiau organizmas nesijaučia sotus. Atsikratykite šio įpročio ir pamatysite, kad organizmas susikoncentruos ties valgymu kaip malonumu.