Kaip sveikai maitintis paskatinti ir vaikus?

Į antraštėje užduotą klausimą atsakymas yra vienas – rodykite pavyzdį. Atrodo, norisi, kad vaiko sveikata būtų kuo geriausia ir tam dažnas skiria nemažai laiko bei pinigų, tačiau neparodo tinkamo pavyzdžio, kuriuo sekdamas vaikas taip pat mieliau rinksis vaisius, o ne traškučius.

Tinkama mityba padės Jūsų vaikui būti sveiku, laimingu, aktyviu… Dažnai greta gero pavyzdžio reikia ir šiek tiek fantazijos, kuri padės vaikui pamilti sveikesnius, žmogaus organizmui tinkamus produktus.

Keli patarimai, kurie padės išmokyti vaiką rinktis sveiką maistą, o ne kaloringus padirbinius – apačioje.

Svarbu, kad mityba apimtų labai įvairius maisto produktus, kadangi tik tokiu atveju vaikas gaus reikalingas medžiagas bei mineralus, kurie padės jam būti sveiku. Nereikia viso dėmesio skirti vienam arba keliems maisto produktams, kurie Jūsų akimis gali atrodyti sveikiausi. Dažnai tėveliai nori, kad vaikai valgytų kuo daugiau jautienos, špinatų, grikių… Tačiau tai negali būti vienintelis Jūsų vaiko mitybos racionas. 

Vaikas turi valgyti viską, tačiau, žinoma, su saiku. Jeigu jo organizmas gaus visas svarbiausias maistines medžiagas – jis natūraliai pats nebenorės nesveiko maisto, nes tiesiog bus sotus.

Pasikartosiu, kad turite būti geras pavyzdys vaikui, kuriuo mažasis norės ir turėtų sekti. Valgykite sveikai, žinoma, tinkamomis porcijomis. Rodykite pavyzdį ne tik dėl patiekalų bei maisto pasirinkimo, tačiau ir dėl valgymo proceso. Valgyti reikia lėtai, ne prieš TV, tačiau prie stalo, mėgautis maistu. Tuomet dažnai sumažėja persivalgymo pojūtis, kadangi nesinori kartoti patiekalo. Valgymas turi būti ritualas, kuris neša malonumą. O Jums ar taip yra?

Vaikai dažniausiai atsisako valgyti daržoves ne dėl to, kad jiems tai neskanu, tačiau dėl nusistatymo, kuris galbūt įgaunamas darželyje, galbūt dėl to, kad mažai jų valgo tėveliai, gal dėl išvaizdos… Tačiau svarbu, kad vaikas valgytų kuo daugiau daržovių. Siūlau jas pabandyti įmaišyti į patiekalus, kurie neatrodo labai „daržovingi“. Tai gali būti blynai, troškiniai, kuriuose daug ryžių, mėsos, tačiau yra ir ne taip į akis krintančių daržovių… Jos bus juntamos minimaliai, tačiau nauda organizmui, žinoma, bus.

Siūlau į kasdienį maisto gaminimą įtraukti ir savo vaikus. Nesvarbu, kokio jie yra amžiaus – gaminti kartu su savo tėveliais – visada yra geras laikas. Paskatinkite juos pjaustyti daržoves, mokykite virti, paaiškinkite – kiek laiko verda vienas arba kitas maisto produktas. Visa tai vaikui padės geriau pažinti ingredientus ir net galbūt pamėgti tuos, kurie ilgą laiką atrodė labai atgrasūs.

Galiausiai, vaikui turi būti visada prieinami sveiki užkandžiai. Kai kurie tikrai mielai valgytų morkas arba uogas, riešutus, tačiau jeigu jų nebūna po ranka – ir neprašo. Tėveliai turi juos laikyti tokioje vietoje, kad vaikas galėtų pasiekti. 

Vieną kartą praėjęs pro šalį paims mažą saujelę, kitą kartą – dar vieną saujelę ir galiausiai jo organizmas bus pripildytas medžiagų, kurios taip reikalingos jo organizmui.