Subalansuotos mitybos taisyklės. Patarimai, kurie padės atsikratyti kelių kilogramų be jokio vargo

Kai kurie žmonės visą gyvenimą kovoja su svoriu, alina savo organizmą dietomis, kenčia jų psichologinė būsena, kadangi kai žmogus nesijaučia sotus – jis nesijaučia laimingas. Deja, dietų mada gaji iki šiol ir retas supranta, kad svarbiausia maitintis subalansuotai ir reguliariai, rinktis optimalų kalorijų kiekį, o ne badavimo rėžimą.

Ne visi žino, kad badaujant galima ne tik kad nenumesti svorio, tačiau net ir jo priaugti, kadangi po badavimo rėžimo suvalgius net ir mažą kiekį nesveikų angliavandenių – jis gali pavirti keliais kilogramais. Taigi, svarbiausia yra subalansuota mityba. DĖMESIO. Svarbu maitintis ne tik kad sveikai, tačiau SUBALANSUOTAI. Tai reiškia, kad saikingas saldumynų kiekis tikrai nėra žalingas. Svarbiausia maitintis remiantis keliomis pagrindinėmis taisyklėmis, kurias aptarsime šiame straipsnyje.

Juoda duona – visada geriau

Dažnam gyventi be bandelių ir batono labai sunku, tad pabandykite juos pakeisti bent jau juoda duona, kuri yra kur kas naudingesnė ir ne tokia kaloringa. Dietologai tikina, kad balta duona – tarsi grynas cukrus. Ji nėra naudinga, o ir labai tukina . Mažais žingsniais rezultatų link, tad pirmiausia – juoda, bemielė duona su grūdais.

Maistas ar ne maistas?

Pasinaudokite patarimu, kad valgyti reikia tai, ką valgytų Jūsų močiutė. Pusfabrikačiai jos nesižavėtų, tad neturėtumėte žavėtis ir Jūs. Taip, šiais laikais ne visi turi laiko maisto gaminimui. Tokiu atveju geriau pasigaminkite daugiau ir užsišaldykite, kadangi šaldytas maistas išlaiko visas naudingas medžiagas ir skonį. Galiausiai, visada geras pasirinkimas yra šaldytos daržovės, kurias paruošti galima greitai, patiekalas bus skanus.

Valgau nes nuobodu

Dažnas mūsų valgo kur kas daugiau nei reikalauja organizmas. To išvengti galime radę veiklos. Nevalgykite, nes nuobodu. Kai nuobodu – veikite kažką, papildomai sudeginsite kalorijas.

Vanduo – gyvybės šaltinis

Na, čia jau neverta nieko sakyti, kadangi vis puikiai žino, kad vanduo yra gyvybės šaltinis ir kasdien reikia išgerti nuo 1,5 l. iki 2,5 l. vandens priklausomai nuo žmogaus sudėjimo, aktyvumo ir panašiai. Labai dažnai atrodo,  kad esame alkani, tačiau išties norime gerti. Taigi, kai atrodo, kad skrandis nerimsta – pabandykite išgerti vandens.

Spalvotas maistas

Psichologai teikia, kad spalvotas maistas kur kas labiau malšina alkį nei tamsus vienos spalvos, tad pripildykite lėkšte žalumynų ir valgysite vien akimis. Rekomenduojama, kad vienoje lėkštėje būtų bent keturios spalvos.

Patiekalai ir sudėtingos etiketės

Pasikartojant apie močiutę, kuri nevalgytų daugelio patiekalų, norime pridurti, kad maisto produktų pasirinkimas neturi būti varginantis darbas. Jeigu daug laiko praleidžiate bandydami suprasti, kas yra produkto sudėtyje, kiek jame kalorijų, cukraus ir panašiai – nebevarkite, tiesiog nevalgykite šio produkto. Maistas turi būti malonumas, o ne vargas, kuris Jums kelia rūpesčius.

Aprūpinkite žarnyną bakterijomis

Visi puikiai žino apie gerųjų bakterijų nauda žarnynui, tačiau kai kurie pergyvena, kad riebus maistas, kuriame dažniausiai ir slepiasi bakterijos, gali sugadinti figūrą. Tikrai ne. Kartais būtina pasilepinti riebiu kefyru, jogurtu, sūriu. Nepamirškite ir raugintų maisto produktų.

Klaidingas požiūris apie sultinius

Daugeliui atrodo, kad mėsos sultinys yra ne tik skanus, tačiau ir labai sveikas gaminys. Tai nėra tiesa. Išvirus mėsą būtent sultinyje pasilieka visi gyvūniniai riebalai, kurie didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Neprivalgykite

Ši taisyklė žinoma visiems, tačiau jos laikytis dažnai kur kas sudėtingiau nei gali atrodyti. Tačiau jeigu norite gerai jaustis ir tuo pačiu išlaikyti gražias kūno linijas – pasistenkite nepersivalgyti. Nueikite nuo stalo tada, kai dar vos vos norisi užkasti. Tai optimaliausias variantas. Pirmus kelis kartus gali būti sunku, o paskui pamatysite progresą.

Saldumynai yra desertas

Jeigu norite puikiai jaustis ir gražiai atrodyti, tai nereiškia, kad reikia atsakyti didelio gyvenimo malonumo – saldumynų. Jų reikia, tačiau svarbu rinktis tinkamus saldumynus ir dažnai normuoti jų valgymą. Juk tai nėra patiekalas, tai – pagardas, tad kiekis turi būti mažas. Juolab, geriausia rinktis saldžius vaisius, džiovintus vaisius, kompotus. Patenkinsite savo gomurio poreikius ir išvengsite nereikalingo cukraus. Taip, vaisiai irgi turi cukraus, bet tas cukrus – nėra toks žalingas.

Nevaržykite savęs per daug

Nesilaikykite griežtos dietos, kadangi galiausiai vistiek apsivalgysite ir teks susitaikyti su per porą dienų užsiaugintais keliais kilogramais. Tikrai galite valgyti skaniai, sočiai ir tuo pačiu atrodyti sau puikiai.

Daržovės – kelis kartus per dieną

Daržovės yra nekaloringos, maistingos ir naudingos Jūsų kūnui. Kai valgote – rinkitės mažus kepsnius, mažus pagrindinius patiekalus ir rinkitės labai daug daržovių, kurios turi užimti 70 procentų Jūsų lėkštės. Jos suteiks sotumo jausmą, skandis bus pripildytas, tačiau organizmas negaus labai didelio kiekio kalorijų.

Pusryčiams – košės

Pusryčių metu reikia valgyti kuo daugiau skaidulinio maisto, kadangi jis išjudina medžiagų apykaitą ir tuo pačiu aprūpina organizmą energija. Geriausia yra rinktis košes. Reikia nedaug, o nauda labai didelė.

Augaliniai aliejai

Kuo mažiau gyvūninės kilmės riebalų ir kuo daugiau augalinio aliejaus – tuo geriau Jūsų kūnui. Išbandykite nestandartinius aliejus, kurie puikiai tinka prie salotų vietoj grietinės, ant troškinių.

Kava mažina apetitą

Nors nereikėtų dirbiniu būdu mažinti apetito, svarbiau yra maitintis taisyklingai, tačiau alkio priepuolius panaikins kavos puodelis, taip pat – vanduo, puikiai tiks ir obuolys.

Maitinkitės tuo pačiu laiku

Svarbiausia ir auksinė taisyklė – valgykite tuo pačiu metu.

Kol vieni akcentuoja valgymą 6 kartus per dieną, tuo tarpu kiti valgo 2 arba 3 ir jaučiasi labai puikiai. Kiekvieno organizmas yra labai skirtingas, tad tuo pačiu nėra ir universalių taisyklių, kurios tinka tikrai visiem. Turite rasti Jums labiausiai tinkamą mitybos variantą. Svarbiausia, kad ir koks tas variantas būtų, valgykite tuo pačiu metu, kadangi taip organizmas puikiai jausis, jūsų medžiagų apykaita bus greita, aprūpinsite organizmą visomis reikalingomis medžiagomis.