10 patarimų, kurie padės pakeisti mitybos įpročius

Visi žinome, kad valgydami dažnai, mažomis porcijomis, nekaloringą maistą, kuriame apstu vitaminų – būsime sveiki, laimingi ir gražūs. Deja, dažniausiai vien šių taisyklių žinojimas nepadeda jų laikytis. O jeigu iki šiol Jūsų mityba buvo gana nesubalansuota ir padrika – išsiugdyti tinkamus įpročius gali būti sudėtinga. Tačiau įmanoma.

Jūsų dėmesiui nurodysime 10 patarimų, kurie padės išmokti tinkamai maitintis ir apskritai gyventi sveikiau.

Permainos – šiandien!

Daugelis galvoja ir planuoja, kad dietos laikytis arba sportuoti pradės nuo pirmadienio. Toks datos nusistatymas dažniausiai iššaukia priešingą poveikį nei tikimasi, kadangi iki tos baisios dienos žmonės valgo kur kas daugiau nei įprastai, kadangi nori „atsivalgyti“. Venkite to. Permainas reikia daryti dabar, kadangi šiandien yra geriausias laikas.

Mažinkite kiekius, tačiau neatsisakykite maisto

Labai dažnai nuspręsdami maitintis sveikai žmonės priima radikalius sprendimus. Tokiu atveju labai greitai meta eksperimentus, kadangi gomurys pasiilgsta skonio. Taip, miltiniai patiekalai nėra labai geras pasirinkimas, tačiau visiškas jų atsisakymas dažniausiai sukelia psichologinį liūdesį ir po kelių dienų arba savaičių – emocinį valgymą. Kartą per dieną tikrai galite sau leisti suvalgyti duonos riekę, o kartą per savaitę – bandelę. Visada svarbiausia yra saikas.

Nėra gerų arba blogų maisto produktų, yra tik netinkamas jų valymas

Kaip jau minėjome, nereikia atsisakyti konkrečių maisto produktų, kurie gali didinti viršsvorį ir tuo pačiu bloginti savijautą. Paprasčiausiai egzistuoja netinkama mityba. Kaip maitinti sveikai? Angliavandenių kupiną maistą valgykite pirmoje dienos pusėje, o baltymai turėtų likti antroje. Taip pat pirmoje reikia valgyti vaisius, kuriuose apstu vitaminų,  o vakarais mėgautis salotomis bei nekrakmolingomis daržovėmis. Tokiu atveju galėsite valgyti viską, tik reikia žinoti kokiais kiekiais ir kada.

Sveika mityba – ne tik grožiui

Daugelis pradeda sveikai maitintis tada, kai svarstyklės parodo didesnius skaičius nei tikimasi. Visgi, tai neturėtų būti prioritetas. Svarbiausia, kad maistas padeda puikiai jaustis. Pavalgius sunkaus maisto daugelis mūsų labai apsunksta, tampa sudėtinga atlikti įprastus darbus, norisi paprasčiausiai ilsėtis. Tuo tarpu sveikas maistas suteikia energijos ir pakelia nuotaiką. O koks norite būti Jūs?

Valgykite įvairų maistą

Kaip jau minėjome – neegzistuoja blogas maistas. Na, bent jau tokiu atveju, jeigu įsigysite atskirus produktus, o ne patiekalus. Nėra blogų produktų, tik išmokite tinkamai juos apdoroti, kad valgydamas gautumėte didžiausią naudą.

Vaisiai ir daržovės karaliauja

Visi puikiai žino, kad vaisiai ir daržovės yra didžiausias energijos šaltinis. Visgi, forumuose galima pamatyti komentarus, kad vaisiai yra kupini cukraus ir geriausia jų vengti. Taip, juose cukraus yra, tačiau taip pat yra ir labai daug vitaminų, tad judėdami link tokios griežtos mitybos, kur ribojami net ir vaisiai – suteiksite savo kūnui daugiau žalos nei naudos. Labai retais atvejais vaisių bei daržovių kiekiai turi būti ribojami. Leiskite sau valgyti tiek, kiek norisi.

Sudėtiniai angliavandeniai – sotumui

Dar vienas didelis siaubas, kurio daugelis bijo – angliavandeniai. Yra labai daug mitybos taisyklių, kurias akcentuoja įvairios dietos. Nuo to, kad angliavandeniai turi būti vartojami TIK pirmoje dienos pusėje iki to, kad jų reikia visiškai atsisakyti. Tačiau ar žinojote, kad angliavandeniai gali Jums suteikti sotumo jausmą? Tam puikiai tinka įvairūs grūdiniai patiekalai, įvairios košės. Pavalgykite ir pusę dienos pamiršite maistą, kadangi jausitės labai sotus.

Skysčiai – ne tik sveika, tačiau ir sotu

Dar kartą akcentuosime vandens svarbą mūsų kūnui. Jis ne tik padeda aprūpinti kūną energija ir padeda atlikti pagrindines funkcijas, tačiau taip pat ir suteikia sotumo jausmą. Žinoma, jeigu gerdami vandenį jaučiatės labai blogai – tokiu atveju pasiekti nustatytų normų nėra būtina. Tačiau gazuoti limonadai kaip alternatyva – nėra priimtini.

Reguliarus valgymas

Nesvarbu, ar valgote kas tris valandas, ar kas aštuonias – puikus pasirinkimas yra reguliarus valgymas. Visada naudinga nusistatyti valandų intervalus, kurių metu planuojate valgyti. Tokiu atveju kūnas spės tinkamai pasiruošti ir lauks maisto. Galiausiai, juk ir pačiam bus kur kas patogiau.

Judėjimo malonumas

Galiausiai, gal nuskambės ir kiek keistai, tačiau judėjimas gali Jums padėti taisyklingiau valgyti. Paprasčiausiai judėjimas suteikia daugiau jėgų ir kai žmogus jaučiasi aktyvus bei laimingas – jis paprasčiausiai nebenori batono. O kai dar pamatomas sumažėjęs pilvukas – sportuoti ir sveikai maitintis norisi dar labiau.