Organizmo reakcija į dietas. Ar tikrai verta badauti?

Sunkiai rastumėte ne tik moterį, tačiau ir vyrą, kuris nėra laikęsis dietų. Vieni renkasi drastiškesnes, kadangi viskas arba nieko, kiti bando paprastesnes. Kas dažniausiai vienija visus tuos, kurie bent kartą bandė maitintis labai kukliai? Tai, kad pradėjus  vėl valgyti normaliai – kilogramai grįžta su kaupu. Ir taip yra beveik visada. Todėl dar kartą kartojame, kad svarbiausia – subalansuota mityba, tačiau ji neturi būti nei skurdi mineralų, vitaminų prasme, nei skurdi kalorijų skaičiumi.

Organizmui nesvarbu, kaip Jūs atrodote

Nors dažniausiai badavimas neatsiejamas nuo noro atrodyti geriau, tačiau organizmas nemato Jūsų veidrodyje, jam svarbiausia, kad būtų aprūpintas reikalingomis medžiagomis bei mineralais. Kai to nėra – jis pradeda saugoti atsargas ir ilgainiui kūnui paprasčiausiai reikia kur kas mažesnio kalorijų kiekio, net kur kas mažiau vitaminų, kad jis tinkami funkcionuotų. Ką tai reiškia? Kad po alinančių dietų bei badavimų vėl pradėjus  valgyti normaliai – kiekviena viršyta kalorijų, kurios Jūsų kūnui jau nebereikia – virs kilogramais, kuriuos numesti bus vis sunkiau.

Marytė nieko nevalgo, bet svoris nekrenta

Marytė yra fikcinis asmuo, tačiau daugelis žmonių gali save pastebėti joje. Kokius svorio mažinimo būdus Marytė išbandė ir kokia yra tokio maitinimosi organizmo reakcija?

  • Pradėjus badauti – pradėjo slinkti plaukai.

Natūralu, kad kuo žmogus mažiau valgo, kuo mažesnį kiekį skirtingų maisto produktų jis suvartoja – tuo organizmas gauna mažiau medžiagų, kurios užtikrina ne tik organizmo funkcionavimą, tačiau taip pat ir grožį. Kaip jau minėjome, ilgainiui kūnas susitaiko su mažesniu racionu, tačiau pereinamo laikotarpio metu dažniausiai pradeda slinkti plaukai, pilkėja oda, lūžta nagai, žmogus dažnai nori miego.

  • Kalorijų deficitas pradės riebalų tirpdymą?

Marytė ne kartą girdėjo apie protarpinį badavimą ir kad jis padeda numesti daug kilogramų. Mes su tuo nesiginčysime, tik papildomai akcentuosime, kad  reikia labai gerai iškandyti tinkamo badavimo niuansus, juolab, tuo metu, kai valgote – aprūpinti kūną visomis reikalingomis medžiagomis. Marytė patikėjo mitu, kad suvartojus mažiau kalorijų organizmas ims energiją iš riebalų ir taip aprūpins kūną visomis reikalingomis medžiagos.

Tai nėra visiškai tiesa. Kai tik žmogus pradeda gauti mažiau maisto – jo kūnas pradeda kaupti riebalus. Po metų badavimo medžiagų apykaitos ratas gal sulėtinti net iki 40-ies procentų. Juolab, žmogus dažniausiai jaučiasi kur kas vangiau, neturi nuotaikos, kyla psichologinės problemos.

  • Badavimo metu pradėjo nykti raumenys.

Nors Marytė tikėjo, kad pirmiausia nyks riebalai, tačiau, deja, pirmiausia pradėjo nykti žmogaus raumeninė masė. Kodėl? Nes raumenims reikia daugiau energijos nei riebalams. Vienam kilogramui raumenų išsaugoti organizmui per vieną valandą reikia iki 5 kalorijų, o vienam riebalui išlaikyti – iki 2 kalorijų. Skirtumą matote?

  • Nebeliko raumenų – mažėja riebalai. Puiku?

Ne visai puiku, kadangi po badavimo rėžimo pradėjus daugiau valgyti – kiekvienas kilogramas grįžta ir dažniausiai viršija pradinį svorį. O metančiojo svorį tikslas turėtų būti ilgalaikio rezultato siekimas.