Mitybos įpročių keitimas: 10 patarimų

Daugelis puikiai išmano subalansuotos mitybos taisykles, tačiau net ir jas žindomas nesiima jokių priemonių. Kodėl? Dažniausiai mitybos įpročių keitimas reikalauja labai didelio pasiryžimo, tad kartais jo paprasčiausiai trūksta. Tokiu atveju pradedama svarstyti, ar tikrai verta keisti savo gyvenimą.

Nurodysime Jums 10 patarimų, kurie padės kur kas paprasčiau pakeisti esamus mitybos įpročius, pasukti juos teigiama linkme. Galbūt tai taps stimulu pagaliau maitintis kur kas sveikiau. To Jums ir linkime.

  1. Iškarto, tačiau žingsnis po žingsnio.

Dažnas žada pradėti pokyčius nuo pirmadienio. Blogai ne tik tai, kad pažas vis dažniau nukeliamas, tačiau ir tai, kad pokyčiai daromi labai staigūs. Geriausias būdas pasiekti norimų rezultatų – pradėti keistis šiandien, tačiau žingsnis po žingsnio. Pavyzdžiui, jeigu norite sumažinti suvartojamo cukraus kiekį – nenutraukite jo iškart. Geriausia yra mažinti po truputį.

  1. Valgykite viską, tačiau saikingai.

Dar viena didelė klaida – atsisakyti tam tikrų maisto produktų. Daugelis bijo bulvių, tačiau nesupranta, kad jose taip pat daug žmogui reikalingų medžiagų. Valgyti reikia viską. Tai yra būtina. Tačiau šiuo atveju svarbiausia yra normuoti maisto kiekius, kadangi būtent per didelės patiekalų porcijos dažniausiai ir priveda žmonės prie nutukimo.

  1. Neskirstykite produktų į gerus bei blogus.

Taigi, valgyti reikia viską ir tikrai nėra taip, kad vieni produktai blogi, o kiti – geri. Na taip, daržovės geriau nei perdirbtas cukrus, tačiau ne ir pastarojo galima ir net reikia šiek tiek valgyti. Tačiau svarbiausia – kiekis ir tuo pačiu, kuriuo paros metu valgote.

  1. Žinokite – kodėl stengiatės maitintis sveikiau.

Kai kuriems žmonėms labai patinka iškelti tikslą, kadangi tokiu atveju jo siekti tampa kur kas paprasčiau. Pavyzdžiui, Jūsų tikslas gali būti per tam tikrą laiko tarpą numesti konkretų kilogramų kiekį. Pabandykite, galbūt šis principas pasiteisins ir jums bei sveika mityba taps kur kas priimtinesnė.

  1. Kuo įvairesnis maistas – tuo Jūsų kūnas bus laimingesnis.

Dar kartą pakartosime. kad tinkama mityba yra tokia, kurioje dominuoja nedideles porcijos, tačiau maistas – labai įvairus.

  1. Vaisiai ir daržovės visada yra nr. 1.

Kad ir iš kurios pusės peržiūrėtume mitybos piramidę, tačiau visada svarbiausia yra vaisiais bei daržovės, kuriuose apstu mūsų kūnui reikalingų vitaminų. Net ir po skrandžio mažinimo operacijos, kai akcentuojami baltymai, daržovės bei vaisiai turi būti valgomi kasdien. Už tai kūnas Jums tikrai padėkos.

  1. Angliavandeniai tikrai nėra blogis.

Taigi, kaip jau minėjome – svarbiausia yra kokie angliavandeniai vartojami. Pavyzdžiui, lėtieji angliavandeniai, kuriuos gauname iš daržovių – reikalingi mūsų kūnui. Tačiau dirbtinis cukrus – žalingas, tad siūlome vartoti viską, tačiau plačiau pasidomėti nauda.

  1. Reguliarus valgymas – tinkamas įprotis.

Dietologai dažniausiai ne veltui rekomenduojame reguliarūs valgymą tuo pačiu metu. Tai naudinga ne tik planavimui, tačiau ir žmogaus kūnui. Paprasčiausiai ilgainiui organizmas įpras gauti maistą tuo pačiu metu ir tai dažniausiai pagreitina medžiagų apykaitą.

  1. Skysčiai numalšins alkį.

Grįžtame prie vandens. Visi puikiai žino, kad reguliarus vandens vartojimas yra reikalingas žmogaus kūnui. Tačiau ar žinojote, kad ne tik dėl organizmo funkcionavimo, tačiau ir todėl, kad vanduo gali malšinti alkį. Tokiu atveju suvalgysite kur kas mažiau maisto. Puiku? Tikrai taip!

  1. Fizinis aktyvumas – puiki savijauta.

Daugelis tikina, kad reguliarus fizinis aktyvumas taip pat mažina alkį. O greta to dar ir pavyks puikiai jaustis. Patogu? Tikrai taip, tad suderinkite kuo daugiau skirtingų puikios savijautos principų.

Kuo daugiau skirtingų priemonių savo gyvenimo pokyčiams imsitės – tuo tikresnis galite būti, kad pagaliau sveikesnė mityba bus ne darbas, tačiau malonumas, kuris padės puikiai atrodyti ir tuo pačiu geriau jaustis.