Algis: “Nepasitenkinimas savo kūnu padrąsino skrandžio mažinimo operacijai”

Pasyvus gyvenimo tempas, nesveikas maistas, nuolatinis sėdėjimas prie TV – XXI amžiaus rykštė. Natūralu, kad ji iššaukia tiek fizines, tiek psichologines problemas: žmonės dažnai priauga daug svorio, jiems tampa sunku judėti, žinoma, nemėgstamas ir atvaizdas veidrodyje, galiausiai, lygiagrečiai su dideliu svoriu kulniuoja ir įvairios sveikatos problemos. Kol vieni kartoja, kad išsigelbėti iš savo kūno kalėjimo galima pakeitus gyvenimo ritmą, gydytojai priduria, kad pasiekus tam tikrą svorio ribą – dietos nebepadės.

Skrandžio mažinimo operacijos galimybės

Šiais laikais apie skrandžio mažinimą kalbama daug aktyviau. Kaip teigia chirurgas Nerijus Kaselis: „Žmonės į tokio tipo operacijas nebežiūri kaip į kažką gėdingo, suvokiama, kad tai priemonė išspręsti daugelį sveikatos problemų, pavyzdžiui, hipertenziją, širdies ligas, sąnarių problemas“. Kuo daugiau kalbama apie tokią galimybę – tuo daugiau žmonių domisi, sužino ir net rekomenduoja tiems, kurie skundžiasi dideliu svoriu.

Skrandžio mažinimo operacija atliekama asmenims, kurių KMI yra didesnis nei 35. Žinoma, pirmiausia siūlome apsilankyti pas dietologą, kai kuriais atvejais net psichologą, jeigu pacientą kankina emocinis valgymas. Operacija yra paskutinis žingsnis, tačiau jį žengus žmogus vėl gali pradėti gyventi.

Skrandį susimažinęs Algis: „Svoris trukdė mylėtis“

Pas chirurgą Kaselį kreipiasi labai skirtingi pacientai. Gydytojas pastebi, kad konsultacijai vis dažniau užsirašo jaunesni. „Jie internete greitai susirenka informaciją, perskaito atsiliepimus, išdrįsta, kadangi nori gyventi geriau. Žinoma, labai džiugina ir tai, kad keisti savo gyvenimą ryžtasi ir vyresnio amžiaus asmenys, kurie patys teigia, kad pradėti naują gyvenimą niekada nėra per vėlu“. Vienas tokių laimingųjų yra Algis, kuris ryžosi keisti gyvenimą, kai kasdieniniai darbai tapo nebeįmanomi.

Po operacijos praėjus keliems mėnesiams svoris nukrito nuo 133 kg iki 95 kg ir tai tikrai ne pabaiga, kadangi operacija padeda atsikratyti net iki 70 procentų savo kūno svorio. Kaip tikina pats Algis – gyvenimas po operacijos netapo sudėtingesnis, svarbiausia – geresnė savijauta ir tuo pačiu mažesnės sveikatos problemos.

Tyrimai atskleidžia, kad ši operacija gali ne tik sumažinti, tačiau net ir panaikinti įvairias sveikatos problemas. Švedijoje atliktas tyrimas rodo, kad po šios operacijos pacientų mirtingumo lygis sumažėja net 53 procentais! Tai – stulbinantis pasiekimas XXI amžiaus pasaulyje.