Mityba: ko turėtume pasimokyti iš sportininkų?

Mokytis sveikos mitybos iš aktyviai sportuojančių žmonių nėra labai tikslinga, kadangi jie turi suvartoti kur kas daugiau kalorijų nei tie, kurie kasdien juda mažai, juolab, kasdien suvartojamo maisto pagrindas yra iš baltymų, o reikalingi ir angliavandeniai bei riebalai.

Visgi, tam tikrų dalykų iš sportuojančių galime pasimokyti ir trumpai juos čia aptarsime.

Užkandžiai – nebūtinai blogai

Turbūt dažnai tenka girdėti, kad vienas geriausių būdų mesti svorį – atsisakyti užkandžių. Dalinai tai yra tiesa, dalinai – nelabai, kadangi svarbiausia yra tai –  kokie tie užkandžiai? Dažniausiai sportininkai po ranka visada turi užkandžių dėžutes, kurios padeda papildyti kasdien suvartojamo maisto kalorijas. O kokie užkandžiai yra tose dėžutėse?

Žinoma, patys maistingiausi! Puikiai tinka džiovinti vaisiai, taip pat, viso grūdo batonėliai, sėklos, net ir mini sūrio užkandis. Svarbiausia, kad tokia užkandžių dėžutė būtų visada po ranka, tad išalkus – būtų kuo smaguriauti.

Jeigu jos nebus šalia – dažniausiai išalkę valgome bandeles arba šokoladukus, kuriuose yra daug kalorijų ir kurie mums yra visiškai nereikalingi, nenaudingi. Žinodami, kur ieškot kažko skanaus – jausitės ramesni, o ir valgysite kur kas sveikiau.

Maisto dienoraščio pildymas

Dažniausiai sportininkai pildo maisto dienoraštį, kuris jiems padeda kur kas paprasčiau sekti – kas kurią dieną buvo suvalgyta. Žinoma, sportininkams tai aktualu, kadangi jie augina “masę”, planuoja meniu, žiūri, kad suvartotų tam tikrus kiekius konkrečių medžiagų.

Visgi, tai naudinga ir tiems, kurie meta svorį, kadangi dažnas net nesusimąsto apie tai, ką valgo ir kiek suvalgo. Turbūt ne kartą teko girdėti iš žmonių: “Beveik nieko nevalgau, tačiau svoris vis auga”. Pradėjus vesti dienoraštį matyti, kad tie keli saldainiai per pietus ir tas mažas kolos buteliukas vakare – didžiausi dirgikliai, kurie ir trukdo mažinti kilogramus.

Dažnai svarbu ne tik tai kiek valgote, tačiau būtent – ką valgote. Galiausiai, žalingas ne tik per didelis, tačiau ir per mažas maisto kiekis.

Patogus būdas pildyti maisto dienoraščius – atsisiųsti programėlės į telefoną ir vesti kiekvieną savo užkandį. Viską. Ne tik maistą, tačiau ir gėrimus, kiekvieną kąsnį.

Kasdien po 2 litrus skysčių

Turbūt apie vandens gėrimą nereikia daug kalbėti, kadangi visi puikiai žino, kas kasdien verta išgerti bent po 2 litrus vandens, kad pavyktų gerai jaustis. Tai daro sportininkai, tad tai daryti siūlome ir Jums. Tokiu atveju ne tik jausitės sotumo jausmą, tačiau ir aprūpinsite organizmą skysčiais, kurie yra būtini organizmo funkcionavimui.

Daugiau baltymų

Baltymai yra statybinė medžiaga, tad norėdami auginti raumenukus – sportininkai kasdien suvartoja tam tikrą kiekį baltymų. Būtent jie sudaro jų mitybos pagrindą.

Kadangi baltymai ilgam laikui suteikia sotumo jausmą – daugiau į savo kasdieninę mitybą įtraukite maisto produktų, kuriuose jie dominuoja. Žinoma, tai nereiškia, kad angliavandeniai bei riebalai turi būti pamirštami. Tikrai ne, jų taip pat reikia žmogui, tačiau tegul baltymai būna mitybos pagrindas. Ypač esantiems po skandžio mažinimo operacijos.