Mityba prieš miegą – irgi mokslas

Turbūt ne kartą teko girdėti, kad prieš miegą labai svarbu neprisivalgyti. Tuomet sapnai bus lengvi, miegosite gerai, galiausiai, nakties metu neteks keltis į tualetą. Tačiau kokia mityba prieš miegą – tikrai gera? Dietologai pateikia labai daug skirtingų variantų, tačiau visus juos vienija keli esminiai niuansai, kuriuos aptarsime apačioje.

Produktai, kurių reikėtų vengti vakarienės metu

Svarbiausia vengti sunkaus maisto, kadangi nuo jo, kaip juokaujama, dažniausiai atsiranda ir labai sunkūs sapnai. Kas yra sunkus maistas? Toks, kuriame labai daug riebalų, cukraus, tai gazuotas maistas, papildytais sintetiniais priedais, stipriai keptas arba konkrečiai:

        Vytinta mėsa, kuri dažniausiai būna su dideliu druskos kiekiu.

        Skrudinti produktai, kurie yra sunkiai virškinami.

        Konservai, kuriuose irgi daug druskų, kurios ilgai lieka mūsų skrandyje.

        Maistas, kuriame yra perteklinis, labai didelis kiekis baltymų. Žinoma, jie reikalingi, naudingi, būtini, tačiau valgyti siūlome porą valandų iki miego.

        Daugelis nustemba, tačiau ne visada geras pasirinkimas yra ir šviežios daržovės, kurios dažnai pučia vidurius (ypač didelis jų kiekis). Štai todėl reikia prieš miegą vengti daržovių arba vaisių kokteilių.

        Lygiai taip pat vakarienei nelabai tinka ir raugintos daržovės, kuriose taip pat daug druskų. Tikėtina, kad jeigu jas nuolat valgysite vakare – ryte atsikelsite labai patinę.

        Net neverta sakyti, kad kofeino turintys produktai vakare yra tikras blogis. Labiausiai – dėl miego kokybės. O juk norisi miegoti saldžiai, taip? Nepamirškite, kad kofeinas – tai ne tik kava, tačiau ir šokoladas, tam tikros rūšies arbata.

        Nėra geras pasirinkimas ir aštrus maistas. Labai aštrus nerekomenduojamas bet kuriuo paros metu, kadangi jis gali sukelti rėmenį. Visgi, jeigu labai mėgstate aštriai – valgykite pirmoje dienos pusėje.

        Apie alkoholį plačiau net neverta diskutuoti. Taip, kartais viena taurė vyno vakare yra labai skanu. Tačiau svarbiausia – saikas. Ir jokių užkandžių!

Viską apipavidalinus galima padaryti išvadą, kad geriausia rinktis ne tik kuo mažiau termiškai apdorotus patiekalus, tačiau ir mažesnes porcijas, kurios neapkraus Jūsų organizmo.

O ką valgyti vakarienei?

Pasikartosime, kad svarbu ne tik ką, tačiau ir kiek. Vakarienė – reikalinga, tad jos tikrai nebūtina atiduoti savo priešui. Tik svarbu normuoti kiekius ir tuo pačiu atsakingai rinktis maisto produktų derinius, kad virškinimo sistema nebūtų per daug apkraunama.

Tinkamai pasirinkti produktai gali garantuoti ir kur kas geresnę miego kokybę, tad jeigu sunkiai užmiegate arba kankina visą naktį trunkanti nemiga – pirmiausia reikia susidaryti subalansuotą meniu.

Minėjome, kad per dideli baltymų kiekiai prieš miegą – nėra  geras pasirinkimas. Tačiau vakare, likus kelioms valandoms iki miego – tai jie tinka. Graikinis jogurtas, varškė bei kiti pieno gaminiai – geras pasirinkimas tiems, kurie nori, kad jų virškinimo sistema vakare nebūtų per daug apkrauna. Tinka net ir šaltibarščiai, tačiau siūlome juos valgyti be bulvių.

Geras pasirinkimas yra gyvulinės kilmės baltyminis maistas, tačiau šiuo atveju svarbiausia – kuo mažiau riebalų. Štai tinka vištiena, jūros gėrybės: lašiša, krevetės, menkė… Virškinami greitai, lengvai, o ir labai skanu.

Visada geras pasirinkimas yra ir garuose virtos daržovės. Tik svarbiausia, kad jų nebūtų per daug, taip pat reikia normuoti padažus, kuriais dažniausiai jos yra gardinamos. Valgykite lengvai virškinamus špinatus, brokolius, kalafiorus ir t.t. Venkite bulvių, keptų svogūnų, burokų ir t.t.

Ką gerti vakare? Tai dar vienas klausimas, kuris daugeliui neduoda ramybės. Apskritai žmogui puikiai užtenka tik vandens, tad gal tuo ir reikėtų apsiriboti? Netinka? Tada siūlome bent jau vengti kavos, kurioje esantis kofeinas trukdo miegoti, o dažnai nakties metu gali pradėti kankinti ir kylančios skrandžio rūgštys. Gerkite arbatas, geriau – natūralias. Tačiau ne vaistažoles, kurios skirtos ligoms gydyti. Puikus pasirinkimas yra karštas vanduo su citrina arba laimu ir šiek tiek medaus. Gerkite prieš valgį, galima dar vieną puoduką išgerti ir po valgio. Skanu ir svarbiausia – sveika.

Kai kurie nuo vaikystės turi polinkį išgerti šilto pieno (pavyzdžiui su medumi). Nėra blogai, nes tai – baltyminis gaminys. Išbandykite ne tik karvės, tačiau ir augalinius pienus. Tik neplakite jų, kadangi tai dažniausiai skatina dujų kaupimąsi.

Normuokite porcijas, valykite sveikai ir skaniai. Tai yra svarbiausios taisyklės, kurios Jums padės ne tik džiaugtis lieknomis kūno linijomis, tačiau ir sveikata.