Svorio metimas operacijos pagalba: nauda ar žala?

Nutukusių žmonių skaičius ne tik Lietuvoje, tačiau ir visame pasaulyje auga kiekvieną dieną. Žinoma, problema yra susijusi ne tik su žmogaus išvaizda, tačiau ir su sveikata, kadangi didelis svoris dažnai prisideda prieš širdies bei kraujagyslių ligų, yra infarkto priežastis, galiausiai, žmogui tampa sunku judėti, atlikti įprastus kasdieninius darbus. Ne veltui atsiradusios skrandžio mažinimo operacijos tapo panacėja, kuri išgelbėjo ne vienam žmogui gyvybę.

Bariatrinė chirurgija – gelbsti gyvybes

Nutukimo mastai vis labiau auga ir tai gąsdina medikus, kurie ieško inovatyvesnių būdų kovoti su priežastimi, kuri sukelia daug įvairiausių ligų. Nutikimas prisideda ne tik prie minėtų širdies bei kraujagyslių ligų, tačiau dažnai yra 2 tipo diabeto priežastis, dažnai susijęs su tam tikro tipo vėžiu (įskaitant ir krūties vėžį bei storosios žarnos vėžį). 

Neseniai „Medical News Today“ publikavo straipsnį, kuriame buvo minima, kad rastas ryšys ir tarp nutukimo bei kasos vėžio.

Galiausiai, tyrimai rodo, kad didelis svoris yra susijęs ir su depresija, kadangi žmogui sunku atlikti įprastus, kasdieninius darbus, judėjimas dažnai komplikuotas, galiausiai, dėl svorio ne visada pavyksta užsiimti norima veikla.

Bariatrinė chirurgija, kuri paprasčiau vadinama svorio metimo operacija – gali padėti žmogui susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą ir net išgelbėti gyvybę. Tik svarbiausia yra kuo skubiau imtis priemonių, kadangi kuo daugiau paralelių ligų žmogus turi – tuo operacija gali būti sudėtingesnė ir ne visada įmanoma.

Kas yra bariatrinė chirurgija?

Bariatrinė chirurgija yra tam tikrų procedūrų serija, kurios tikslas yra orientuotas į žmogaus  svorio kontrolę. Sumažinamas skrandis, kuris “nebereikalauja” tiek daug maisto (mažinamos porcijos), o galiausiai be jokių alinančių dietų jis pradeda kristi. Žinoma, tai nereiškia, kad nereikia jokių pastangų. Jeigu žmogus turi valgymo sutrikimų – sumažinus skrandį jie nedings.

Ne veltui pirmiausia siūlome kreiptis į psichologus, kurie gali padėti rasti aktyvaus valgymo priežastis. Jas radus, tikėtina, kad operacija Jums net nebus reikalinga, tad ne veltui daugelį ligų reikia pradėti gydyti “galvoje”.

Asmuo laikomas nutukęs tokiu atveju, jeigu jo KMI yra didesnis nei 30, tačiau operacijos rekomenduojamos tik tokiu atveju, kai yra KMI yra didesnis nei  35. Žinoma, mes jokiu būdu neskatiname siekti didesnio svorio, kad Jums būtų atlikta operacija, tačiau norime pabrėžti, kad tai turi būti paskutinis žingsnis, kurio verta imtis kovoje su juo.

Šiuo metu gydytojų dažniausiai siūlomos trys pagrindinės skrandžio mažinimo operacijos:

  1.     Skrandžio apylankos operacija.
  2.     Skrandžio rezekcija.
  3.     Skrandžio sulankstymo operacija.

Turbūt teko girdėti ir apie žiedą. Tačiau jo rinktis nesiūlome, kadangi ilgaamžės praktikos akivaizdoje matyti, kad jis nepadeda pasiekti tokių gerų rezultatų kaip kad anksčiau minėtos trys galimybės.

Ar tai geriausias pasirinkimas tiems, kurie turi didelį svorį ir nepajėgia su juo kovoti?

Negalime drąsiai sakyti, kad vienas arba kitas metodas yra pats geriausias, kadangi medicina labai ženkliai žengia į priekį. Kadaise ir skrandžio žiedas buvo kažkas ypatingo. Visgi, gyvename šiandien, tad ir pagalbos žmonėms reikia šiandien, tad medicina siūlo tai, ką gali ir nutukimo operacijos dažnai yra labiausiai tinkanti pagalba. Pasikartosime, kad ne visiems, kadangi pirmiausia reikia bandyti mesti svorį kitais būdais ir tik tada, kai nepavyksta – kreiptis į chirurgus.

Diana, N. Kaselio pacientė

Taip pat pasiekus tam tikrą svorio ribą dažniausiai nepavyksta mažinti riebalinės masės su dietomis, kadangi žmogus ne tik jaučiasi visada alkanas, tačiau psichologiškai jį ištinka apsivalgymo priepuoliai, galiausiai, sportas apskritai yra neįmanomas. Sportuojant su dideliu svoriu galima sau labai palenkti, tad be specialisto – nei iš vietos.

Įrodyta, kad toks svorio metimo būdas labiausiai tinka tiems pacientams, kurie taip pat kenčia ir nuo paralelių ligų. Būtent tokiu atveju tiek dietos, tiek sportas gali būti žalingi, tad reikia labai atsargiai rinktis tinkamiausią savo kūno svorio kontrolės būdą.

Komplikacijų tikimybė yra?

Nors gali atrodyti, kad skrandžio mažinimo operacija skamba kaip nuostabus pasirinkimas tiems žmonėms, kurie nori būti laimingi, tačiau siūlome nepamiršti, kad bet kokia operacija yra rizika. Ar tai yra cezaris, ar skrandžio mažinimas – kiekvienas organizmas yra skirtingas, tad net ir pats geriausias specialistas kartais susiduria su įvairiomis situacijomis, kurios reikalauja labai greitos ir tuo pačiu tinkamos reakcijos.

Kaip jau minėjome – sumažinus skrandį žmogus natūraliai norės mažiau valgyti, tačiau tai nereiškia, kad tinkamai savęs neprižiūrint – bus paprasta išvengti persivalgymo priepuolių. Jie taip pat gali kankinti. Tik šiuo atveju persivalgius dažniausiai laukia dempingas. Pacientai, tiesa, džiaugiasi, kad dažniausiai po tokių kelių „negerumų“ galiausiai persivalgymo poreikis visiškai išnyksta ir valgyti mažomis porcijomis bei sveikai tampa įprasta.

Algis, N. Kaselio pacientas

 

Taip pat verta paminėti, kad po skrandžio mažinimo operacijos gali tekti papildomai vartoti vitaminus, kurie reikalingi visapusiškam organizmui funkcionavimui. Žinoma, daugelis mūsų visą gyvenimą gyvena be jokių vitaminų tyrimų ir nesuka dėl to galvos, tačiau jeigu jau pradėjote rūpintis savo sveikata – verta tai daryti iki galo, tiesa? Tokiu atveju gydytojas Jums nurodys – kokius tiksliai vitaminus reikia kasdien vartoti, kad pavyktų ne tik sulieknėti, tačiau ir gyvybingai jaustis. Juk tai dažnai yra daugelio žmonių siekiamybė.

Iki šiol nėra atlikta daug tyrimų, tačiau kai kurie kelia hipotezę, kad moterys po skrandžio mažinimo operacijos gimdo ankstukus. Nėra iki galo tai įrodyta, tačiau žinoti – turėtumėte. Tikėtina, kad tai susiję su per mažu vitaminų kiekiu, kurį galima padidinti suvokiant svarbą. O greta to ir privalumas, kad dažniausiai numetus svorio pastoti pavyksta kur kas greičiau.

Visgi, kad ir kokios yra skrandžio mažinimo rizikos, tačiau viršsvoris jų sukelia kur kas daugiau.

Domina konsultacija? Susisiekime!