Šaltasis metų laikas ir mityba. Ar mums tikrai reikia daugiau riebalų?

Už lango oras darosi vis nemalonesnis, tad visiškai natūralu, kad norisi susisukti į pledą, pasiimti karštos arbatos puodelį, galbūt sausainių pakelį ir nieko nedaryti. Skamba patraukliai, tačiau nepamirškite, kad vienas pakelis po kito dažniausiai „nugula“ ant klubų, tad kasdieninio mitybos raciono apgalvojimas šaltuoju metų laiku – labai svarbus.

Ypač tiems, kurie galvoja, kad žiemomis reikalingas didesnis riebaliukų kiekis. Apskritai – jis reikalingas. Tačiau saikingai, kadangi organizmas gali būti sotus vitaminais net ir būdamas lieknas. Galiausiai – svarbiausia yra ką valgote, o ne kiek valgote. O gal atvirkščiai?

 Amžina taisyklė – daugiau vaisių ir daržovių

Kai kurie žmonės vėsiuoju metų laiku labai apriboja vaisių bei daržovių valgymą. Dažniausiai jis grindžiamas tuo, jog sezoninių daržovių kiekis mažas, vaisių apskritai nėra, o kam valgyti tai, kas atvežta iš toli. Taip, šiais laikais iš labai toli atvežamų vaisių kokybė nėra tokia gera kaip kad lietuviškų obuolių rudens metu, tačiau jau geriau „kažkiek“ vitaminų, nei nulis jų?

Juolab, net ir vėsiuoju metų laiku galima įsigyti lietuviškų obuolių bei kriaušių, o šaldikliuose laikyti vasaros sezono gėrybes kaip kad braškės, avietės bei kitos uogos.

Žinoma, žiemos metu racionas turi būti papildytas ir raugintais produktais, kuriuose yra daug vitamino C. Ypač – kopūstais, taip pat ir burokėliais, morkomis. Lietuviai yra darbštūs, tad dažniausiai žiemos sezonui ruošiasi vasarą. O jeigu nesate ūkiškas žmogus – tokiu atveju tikrai rasite kur įsigyti.

Svarbiausia, kad vitaminų – nepritrūktų.

Patiekalų troškinimas

Ne kartą savo straipsniuose esame minėję, kad troškinimas bei virimas yra geriausi produktų apdirbimo būdai. Kadangi tamsiuoju metų laiku dažniausiai organizmui vitaminų reikia daugiau – svarbiausia produktus apdirbti taip, kad juose liktų kuo daugiau žmogui naudingų medžiagų. Vietoje kepimo riebaluose siūlome rinktis troškinimą. Ir tokiu atveju, kai ruošiamos daržovės, ir tokiu atveju, kai ruošiama mėsa arba žuvis.

Kai kurie domisi karšto oro gruzdintuvėmis. Jos padeda pagaminti patiekalus bent jau be nereikalingų riebalų. Tačiau, visgi, troškinimas lyginant šias dvi alternatyvas – laimi.

Ką valgyti vėsiuoju metų laiku?

Gali atrodyti, kad vėsiuoju metų laiku labiausiai norisi sotaus maisto, kuris turi daugiau riebalų, kuris, pavalgius, atrodo, tarsi maloniai apsunkina kūną. Galima rinktis tokius produktus, jeigu labai norisi to sunkumo. Tačiau svarbiausia, kad jie būtų kuo naudingesni žmogui. Taigi, bandelės turi būti pakeičiamos:

  •         Ankštiniais gaminiais, kurie yra puikus baltymų bei skaidulų šaltinis. Ne tik būsite sotus, tačiau taip pat ir neturėsite problemų dėl užkietėjusių vidurių.
  •         Apie žuvies naudą turbūt net nereikia sakyti, kadangi visi puikiai žino, kad Omega-3 rūgštis reikalinga ne tik mūsų smegenims, tačiau ir visam kūnui. Šios rūgštys padeda apsaugoti širdį bei kraujagysles, gerina regą, užtikrina kaulų bei sąnarių tvirtumą.
  •         Žinoma, reikalingos ir kruopos, kuriose esantys angliavandeniai suteiks Jums daugiau energijos. Tai greitai virškinamas maisto produktas, tad labai neapsunkins, tačiau yra sotus.

Kiekių normavimas – visus metus

Kaip jau minėjome – daugeliui žmonių vėsiuoju metų laiku norisi valgyti didesniais kiekiais, pajusti tą persivalgymo jausmą. Nuo jo dažniausiai judėjimas tampa sunkus, skrandis tamposi, galiausiai, ant kruopų papildomai norėsis suvalgyti ir bandelę, o būtent tai ir yra blogis. Taigi nepriklausomai nuo to, koks yra metų laikas – pasistenkite valgyti vidutinėmis porcijomis. Ne veltui sakoma, kad nuo stalo reikia nueiti dar alkanam. Ir ši taisyklė galioja ne tik vasaromis, kai judama dažniausiai daugiau, kai daugiau ir saulės, tačiau ir žiemos metu.

Skysčiai – būtini

Dar vienas gana gajus mitas, kad skysčius reikia gerti tik vasaros metu, kadangi tuomet daugiau judame, daugiau prakaituojame, tad būtinas ir atsargų papildymas. Tikrai ne. Natūralu, kad šaltomis dienomis dažniausiai norisi šiltesnių gėrimų. Ir arbatos tam puikiai tinka. Tačiau standartiniai porą ir daugiau litų per dieną – būtini. Tai padės ne tik geriau jaustis, tačiau ir palaikyti lieknesnes kūno formas.

Profilaktinės priemonės nuo peršalimo

Kadangi kartu su lietingomis dienomis dažniausiai apsilanko ir peršalimas, kuris trikdo kasdienybę – taip pat siūlome mitybą papildyti produktais, kurie gali sustiprinti imuninę sistemą. Tai yra česnakas, citrina, medus…

O ką rekomenduotume Jūs?