Mitai ir faktai apie mitybą: žinojimas padeda gyventi sveikiau

Apie mitybą kalbama labai daug. Taip pat yra labai daug specialistų, kurie teigia, kad rado stebuklingą būdą valgyti tiek, kiek nori ir niekada nesustorėti. Galiausiai, yra labai daug skirtingų metodų svorio metimui. Visgi, daugelis tos informacijos yra tik mitai, kuriuos paneigti gali kiekvienas su medicina dirbantis ir su žmogaus organizmu susipažinęs asmuo. O apie tai ir yra šis straipsnis.

  1.     MITAS – vaisvandeniai puikiai atstoja vandenį.

Apie vandens naudą kalbėjau ne kartą. Kalba ir kiti medikai, dietologai, sveikos gyvensenos šalininkai, kurie akcentuoja, kad kasdieninis vandens gėrimas – sveikatos šaltinis. Dalinai – taip. Tik svarbiausia atsiminti, kad kasdien reikia gerti vandenį, o ne jo pakaitalus, kurie dažniausiai būna saldūs. Kava – tai ne vanduo. Limonadai – ne vanduo. Sultys – ne vanduo. Priklausomai nuo kūno masės bei fizinio aktyvumo kasdien vertėtų suvartoti iki 2-3 litrų gryno vandens, o ne jo pakaitalų.

  1.     MITAS – kava ir obuolių acto sidras – puikios pramonės kovoje su svoriu.

Viskas, ko yra per daug – nesveika. Ši taisyklė taikoma ir kavai, ir obuolių acto sidrui, kuris, kaip galvojama, mažomis dozėmis gali pagreitinti medžiagų apytaką. Tačiau ir šiuo atveju daugiausia veikia savitaiga, o ne realios šių skysčių naudos. Nei viena, nei kita priemonė nėra skirta lieknėjimui. Jos paprasčiausiai suteikia sotumo jausmą, o kartais žmogus galvoja apie norą sulieknėti ir kur kas atidžiau renkasi maisto produktus, kuriuos deda į burną. Taip lieknėjama ne nuo kavos, o nuo sumažintų kalorijų skaičiaus.

  1.     MITAS – negalima valgyti po 18 valandos, jeigu nori išlikti lieknas.

Vakarienės valanda priklauso nuo kiekvieno žmogaus kasdienybės ir tuo pačiu – gyvenimo įpročių. Štai todėl reikia vakarienę valgyti ne iki 18 valandos, tačiau bent jau 2-3 valandas iki ėjimo miegoti. Taip pat būtinai siūlome rinktis kuo lengvesnį maistą, kad jis būtų greičiau suvirškinamas.

  1.     MITAS – šaldyti vaisiai ir daržovės nėra tokie sveiki kaip žali.

Lietuvoje ribotos galimybės valgyti vaisius bei daržoves ką tik iš daržo visus metus, tad puikia alternatyva tampa šaldytas maistas, kuris toks pat maistingas. Nuskynus daržoves, kai jos pilnai subręsta –  sušaldoma labai greitai. O šaldymas padeda išvengti sumažėjusių vitaminų kiekio gaminiuose. Jie mažėja tuomet, kai produktas yra termiškai apdorojamas, pavyzdžiui, verdamas. Tačiau šaldymas tam nedaro jokios neigiamos įtakos.

  1.     MITAS – jeigu esate lieknas, tai reiškia, kad esate sveikas.

Lieknumas toli gražu nereiškia, kad žmogus yra sveikas. Žinoma, didelis svoris dažniausiai yra daugelio ligų priežastis ir rezultatas, tačiau būdamas liesas jis nebūtinai gali ligų išvengti . Taip, lieknas žmogus dažniausiai nesusiduria su tomis ligomis, kurios kankina stambesnius žmones (sąnarių ligos, širdies problemos…), tačiau tai nereiškia, kad organizmas yra sveikas.

  1.     MITAS – iškrovos dienos tinka visiems.

Šiuo metu gana dažnai siūloma daryti iškrovos dienas, kurios turi padėti ne tik sumažinti apimtis, tačiau ir geriau jaustis. Ypač rekomenduojamos moterims. Tačiau nesiūlyčiau jų bandyti be specialisto pagalbos, kadangi taip galite sutrikdyti ne tik medžiagų apykaitą, tačiau taip pat ir sukelti savo kūnui daug nereikalingo streso. Kur kas lengvesnis būdas – kasdien valgyti sveikai, mažomis porcijomis.

  1.     MITAS – rudasis cukrus nėra kaloringas.

Deja, cukrus yra cukrus ir geriausia yra jo atsisakyti arba vartoti labai mažai. Rudasis cukrus išgaunamas sumaišius baltąjį cukrų su melasa.

  1.     MITAS – sultys yra labai sveikas gaminys.

Apie sultis galima girdėti labai daug skirtingos informacijos. Pirmiausia jas reikia atskirti: parduotuvines, kurios jau yra pagamintos, ir tuo pačiu namines, kurias daugelis dėl laiko stokos vengia spausti namuose. Žinoma, natūralios, naminės yra kur kas geresnis pasirinkimas, kadangi jose nėra pridėtinio cukraus. Tačiau nepamirškite, kad gerdami sultis mes gausime labai daug fruktozės, kuri yra vaisiuose. Vėlgi, daug kalorijų, daug cukraus… Vietoje to geriau suvalgykite vaisių. Kiekis bus mažesnis, vitaminų Jūsų organizmui tikrai užteks.

  1.     MITAS – žiemos metu priaugti daugiau kilogramų – nieko baisaus.

Dažniausiai tamsiuoju metų laiku valgome kur kas daugiau, judame kur kas mažiau, tad keli kilogramai papuošia pilvuką. Žinoma, tai nėra tragedija. Tačiau papildomo riebalinio sluoksnio šaltajam metų laikui Jums tikrai nereikia. Jeigu galite jo išvengti – geriausia taip ir daryti.

  1. MITAS – valgio metu negalima gerti vandens.

Gana gajus mitas, kad valgio metu vandens gėrimas nėra rekomenduojamas. Galbūt labiau nėra siūloma gerti sultis, kavas, arbatas. Vanduo – nėra blogai. Jis suteikia sotumo jausmą ir dažniausiai prisideda prie kur kas greitesnio virškinimo.