Dietos – blogis. Kodėl? 6 priežastys jų vengti

Nauji metai dažniausiai neatsiejami nuo pažadų šiais metais maitintis sveikiau ir numesti kelis kilogramus, kurie dažnai sukelia diskomfortą. Blogiausia, kai metai pasitinkami su dietomis, kurios, deja, toli gražu ne tokios veiksmingos kaip tikimasi arba kaip garsiai „rėkia“ reklamos. Taip, pačios pirmos dienos dažnai atrodo lengvesnės, tačiau nepamirškite, kad pirmiausia iš žmogaus kūno pasišalina skysčiai, o ne riebalai. Galiausiai, po alinančios kelių savaičių dietos pradės tirpti ir riebaliukai, kurie tikrai sugrįš nusprendus maitintis įprastai. Ir šiuo atveju jokio skirtumo – kokia dieta bus išbandoma. Bumerangu kilogramai grįžta atgal.

Jeigu šiuo metu skaitote apie pačias populiariausias dietas ir renkatės Jums labiausiai priimtiną – pirmiausia perskaitykite mūsų straipsnį, kuriame pateiksime 6 priežastis vengti bet kokių alinančių dietų, o bandyti keisti savo mitybą.

  1.     Kilogramai – grįžta. Ir dar su kaupu!

Daugelis žmonių, kurie bent kartą laikėsi dietų, gali patvirtinti, kad numetus svorio ir pradėjus maitintis įprastai – kilogramai grįžta. Ir dažnai kartu su „draugais“, kurie nusėda ant pilvo, šonų, šlaunų…

Maisto ribojimas, kad ir kokiu būdu jis atliekamas – blogas pasirinkimas keisti savo mitybos įpročius. Dažniausiai sugrįžus prie įprastos mitybos ne tik kad sugrįžtama ir prie pradinio svorio, tačiau jis gali būti net keliais kilogramais didesnis. Kodėl? Kadangi organizmas taip reaguoja į stresą ir buvusį maisto trūkumą, tad stengiasi kalorijas kuo labiau kaupti.

  1.     Dieta – gyvenimo dalis, kuri vargina.

Dietų besilaikantys žmonės taip pat patikintų, kad dažniausiai šis gyvenimo etapas yra labai varginantis. Ne tik fiziškai, tačiau ir psichologiškai. Daugelis žmonių nuolat galvoja apie maistą bei patiekalus, kurių negali valgyti arba kurie jų laukia lėkštėje (ne visada gerąja prasme).

Laikytis dietos tikrai yra sunku. Tai nėra tik nevalgymas. Tai yra savęs ribojimas, savo fiziologinių poreikių stabdymas, tad dažnai žmogus randa būdų kaip save apgauti ir galiausiai jis suvalgo dar daugiau nei iki dietos laikymosi pradžios.

Galiausiai maisto sinonimas tampa „kančia“, o ne „malonumas“ arba „būtinybė“. Tai nėra sveikas požiūris.

  1.     Dieta – lėtina medžiagų apykaitą.

Turbūt ir tai Jums nėra naujiena. Daugelis žino, kad pradėjus suvartoti labai mažai kalorijų galiausiai sulėtinsite ir savo medžiagų apykaitos ratą, tad pradėjus maitintis pilniau, sočiau – organizmas išdegins kur kas mažiau kalorijų.

O susitvarkyti išbalansuotą ritmą tikrai nėra paprasta. Dažnai net reikalingi dietologai.

  1.     Dietos sukelia psichologines problemas.

Nors dažniausiai kalbant apie nevalgymą minimi fiziniai žmogaus kūno pokyčiai, tačiau taip pat reikia nepamiršti psichologijos, kuriai dažnai padaroma dar didesnė įtaka.

Kaip jau minėjome – maistas ir nevalgymas dažnai tampa gyvenimo dalimi, kuri vargina, nes apie ją galvojama nuo ryto iki vakaro. Galiausiai, dietos labai dažnai yra mitybos sutrikimų priežastis, galiausiai, jos gali net prisidėti prie depresijos.

Maistas yra svarbus, tačiau jis neturi būti svarbesnis nei Jūsų gyvenimas, nei Jūsų sveikata.

  1.     Maisto ribojimas neišspręs Jūsų problemų.

Kai žmonės į mus kreipiasi dėl skrandžio mažinimo operacijų – mes pirmiausia jiems siūlome pasikalbėti su savimi, o jeigu tai nepadeda – pasikalbėti su psichologu. Labai dažnai persivalgymas arba per daug didelis savęs alinimas yra tam tikrų psichologinių problemų pasekmė (o gal ir priežastis?). Jas gydyti reikia ne dietomis arba skrandžio mažinimo operacija, tačiau priežasties, kuri Jus skatina alinti organizmą, paieškomis.

Nevalgymas, kad ir kokia jo priežastis – negali būti gydymo būdas.

  1.     Per didelis dėmesys svoriui – nėra normalu.

Žinoma, normalumo ribos yra labai plačios ir kiekvienas žmogus jas turi savas ir suvokia savaip. Visgi, jeigu Jūsų rytas prasideda nuo svarstyklių, tikėtina, kad per daug sureikšminate svorį.

Taip, išsilaikyti KMI ribose – reikia. Lygiai taip pat reikia maitintis kuo įvairiau ir tuo pačiu kuo mažiau atitolti nuo sveikos mitybos taisyklių. Tačiau taip pat nepamirškite, kad viskam yra ribos. Ir jeigu atrodo, kad dietos gali padėti jas sunormalizuoti, deja, mes atsakome, kad ne.

Dažniausiai netinkama mityba arba dar blogiau – valgymas sukelia tik dar daugiau problemų. Ne tik fizinių, tačiau ir psichologinių. O su jomis kovoti yra sunku.

Ką galime patarti tiems ir toms, kurie šiuo metu veidrodyje mato ne tai, ką nori matyti? Siūlome atrasti sveiką santykį su maistu. Kiekvienam žmogui jis gali būti vis kitoks. Kol vieni susidaro griežtą mitybos planą, kurio laikosi, tuo tarpu kiti paprasčiausiai sumažina porcijas. O šie paprasti patarimai tikrai gali padėti padaryti stebuklus.