Kas yra mitybos režimas ir kaip jo laikytis?

Apie tinkamos mitybos svarbą net neverta kalbėti ir rašyti, kadangi visi puikiai žino, kad maistas lemia ne tik mūsų išvaizdą, tačiau taip pat ir savijautą. Labai daug kalbama apie maisto produktus, kurie reikalingi arba žalingi mūsų kūnui, tačiau mažai analizuojamas mitybos rėžimas, kuris gali padėti išmokti ir įprasti valgyti tinkamai ir tuomet kur kas geriau jaustis.

Variantų yra labai daug

Kiekvienas, esu tikras, esate girdėję labai daug patarimų – kaip ir kada valgyti, kad pavyktų gerai jaustis. Kai kurie keičia mitybos įpročius, kai kurie net ir požiūrį į maistą. Jis gali būti malonumo suteikiantis šaltinis arba paprasčiausiai išgyvenimui skirtas komponentas. Žinoma, požiūris labai daug lemia, tačiau greta maisto apibrėžimo reikia ir išmokti valgyti, padėti tinkamai susibalansuoti savo kasdieninį mitybos rėžimą.

Dažniausiai medikų patiekiamos rekomendacijos yra susijusio su mažomis porcijomis, kurios turi patekti į skrandį kas kelias valandas. Tai išties yra vienas geriausių būdų per daug neapkrauti savo organizmo, tačiau taip pat išvengti nemalonaus alkio jausmo.

Priklausomai nuo suvalgomo maisto jis skrandyje gali išbūti nuo valandos iki kelių, tad, žinoma, kuo lengvesni patiekalai bus valgomi – tuo jie bus greičiau suvirškinami, tad dažniausiai žmogus geriau jaučiasi. Tuomet skrandis yra pasiruošęs priimti naują maistą.

Taip pat naudingas patarimas yra pirmoje dienos pusėje suvalgyti du trečdalius planuojamo maisto, o likusį trečdalį pasilikti vakarui. Juk nemalonus apsunkimo jausmas, kuris dažniausiai juntamas vakare, kai žmogus daugiau laiko leidžia pasyviau – turi neigiamas pasekmes ne tik savijautai, tačiau ir sveikatai.

Pusryčių meniu

Kol vieni atsisako valgyti pusryčius – kiti jiems skiria labai daug dėmesio. Tikrai nėra vienos taisyklės, kuri tinka visiems. Svarbiausia yra atrasti Jums labiausiai tinkamą rėžimą, kuris leistų visada gerai jaustis.

2011-ais metais D. Britanijoje buvo atliktas tyrimas, kurio metu išsiaiškinta, kad žmonės, kurie valgo pusryčius, dienos metu dažniausiai jaučia kur kas mažiau įtampos, geriau susitvarko su stresu. Taigi, siūlau išbandyti bent savaitę lepinti save gardžiais bei sočiais pusryčiais ir žiūrėti kaip į tai reaguoja Jūsų organizmas.

Žinoma, jeigu pusryčių valgymas Jums yra kančia – tokiu atveju tikrai neverta savęs kankinti.

Pietūs – pagal kiekvieno poreikius

Jeigu pusryčiai kai kurių žmonių yra praleidžia, tai pietūs dažniausiai valgomi visų. Ne veltui sakoma, kad tai yra pats svarbiausias dienos valgis. Jo metu reikia palepinti save maistu, patiekalais, kuriuose yra kuo daugiau Jūsų organizmui naudingų medžiagų. Maisto produktų asortimentas yra platus. Svarbiausia rinktis tokius ingredientus, kurie būtų sveiki, skanūs ir tuo pačiu atitiktų Jūsų mitybos poreikius.

Vakarienės pasirinkimas

Jeigu pusryčių daugelis nevalgo, tai dažniausiai vakarienei skiriama labai daugiau dėmesio. Juk nėra nieko maloniau, kaip po dienos darbų mėgautis skaniu maistu. Tiesa, dažniausiai pasyvus laikas bei riebus maistas yra labiausiai žmogaus organizmą alinantys dalykai. Geriausia valgyti vakarienę likus 2-3 valandoms iki miego. Ji neturi būti sunki, geriausia – baltyminis maistas. Labai dažnai per dideles porcijas vakarienės metu valgo tie, kuriems dienos metu trūko maisto arba kurie bando suvalgyti savo emocijas. Taigi, įvertinkite maistą ir kiekius, kurie pasirenkami, kad būtų paprasčiau įvertinti – kodėl valgote tiek, kiek valgote.

Apibendrinant…

Taisyklių yra labai daug, jos labai skirtingos. Svarbiausia, kad kiekvienas žmogus rastų tokį rėžimą, kuris jam tinka labiausiai.

Ir pabaigai – kelios universalios mitybos rėžimo taisyklės, kurios tinka daugeliui.

        Pusryčiai – geras pasirinkimas, kurį siūloma propaguoti ir Jums.

        Didžiausias kalorijų skaičius turėtų būti suvartojamas pirmoje dienos pusėje.

        Pietūs turi susidėti iš daugiausia kalorijų per visą parą.

        Tarp valgių reikia išlaikyti intervalus.

        Užkandžiai nėra blogai, tačiau reikia žiūrėti – kokie jie ir kiek kalorijų jie sudaro.

        Nepraleiskite nei vieno dienos valgio.

        Vakarienę valgykite likus pora valandų iki miego.

Skanaus!