Kas gali padėti suprasti – ką valgyti?

Sveika, konkrečiam organizmui labiausiai tinkama mityba turi būti pasirenkama ne tik dėl dailesnių kūno linijų, tačiau pirmiausia – dėl sveikatos. Ar tikrai taip yra, kad kiekvienam organizmui tinka skirtingos mitybos taisyklės? Dalinai – taip. Jeigu vienas sėkmingai gyvena be mėsos patiekalų, jaučiasi puikiai, tuo tarpu kitas nustojęs vartoti gyvūninės kilmės baltymus labai greitai praranda jėgas.

Kas yra sveika mityba?

Dažnai paklausus ne tik žmonių, kurie nedirba sveikos gyvensenos sferoje, tačiau ir medikų – kas yra sveika mityba – kiekvienas atsakytų vis kitaip. Visgi, apibendrinant – tai yra maistas, kuris aprūpina organizmą visomis reikalingiausiomis medžiagomis. Jos reikalingos ne tik kūno svoriui palaikyti, tačiau ir energijai gauti.

Šiuo metu informacijos apie sveiką mitybą tikrai labai daug. Galima susipažinti su labai daug skirtingų mitybos principų. Vieni skatina atsisakyti mėsos, kiti – grūdinės kilmės produktų, treti – vartoti tik baltymus, riebalus ir panašiai.

Buvo atliktas ne vienas tyrimas, kurio metu bandoma suprasti lietuvių mitybos įpročius. Tyrimų daug, užsakovai skirtingi, tačiau rezultatas panašus – lietuviai valgo per mažai daržovių. Taip pat akcentuojama, kad prie geros sveikatos tikrai neprisideda didelis riebalinio maisto vartojimas. Ir kad ir kaip norėtųsi maitintis taip, kaip mūsų protėviai, tačiau šiuolaikinis žmogus per mažai juda, kad galėtų „sau leisti“ suvartoti tokius didelius kalorijų kiekius.

Labai dažnai pats žmogaus kūnas „pasako“ – kokio maisto jam reikia. Galiausiai, juk kasdienė mityba turi būti „formuojama“ įvertus kiekvieno žmogaus lytį, amžių, fizinį aktyvumą, ligas ir panašiai. Taigi, nėra vienos teisingos mitybos, kuri tiktų visiems. 

Juk ne veltui ir yra tiek daug skirtingų mitybos principų. Jie tinka ir skirtingiems žmonėms, tik reikia mokėti atrasti savąjį.

Eksperimentinė mityba

Visada galima kreiptis į dietologus, alergologus, kurie atlieka išsamius organizmo tyrimus bandydami atrasti žmogui labiausiai tinkamą mitybos principą ir tuo pačiu padėti atsisakyti tokių ingredientų, kurie neigiamai veikia organizmą. Tiesa, net ir čia ne viskas taip paprasta, kadangi dažnai atisakymas ir tam tikrų produktų įtraukimas į mitybą yra eksperimentinis, kadangi reikia stebėti – kaip organizmas reaguoja.

Jeigu norite eksperimento pagalba sužinoti – kas Jums nelabai tinka – tokiu atveju turite įsisavinti kelias paprastas taisykles.

Pirmiausia – eksperimentas turi būti atliekamas su vienu skirtingu produktu vienu metu. Taigi, negalima nustoti valgyti kelių galimų alergenų, kadangi pavyks pamatyti, kuris teigiamai paveikė organizmą.

Antra taisyklė – reikia laikytis tam tikro laiko tarpo, kad būtų galima pastebėti pokyčius. Dažniausiai vieno produkto siūloma atsisakyti nuo 2 savaičių iki 1 mėnesio. Per tiek laiko iš organizmo pasišalina esami alergenai, tad bus galima matyti realų poveikį.

Trečia – pradėti siūlome nuo tokių produktų, kurie yra įtraukti į dažniausiai alergizuojančių arba dažniausiai pilvo problemas keliančių produktų sąrašą. Tai yra pieno gaminiai, riešutai, galbūt tinka ir kiaušiniai, braškės, glitimo turintys produktai ir panašiai. Atlikite eksperimentą ir žiūrėkite – kaip Jūsų organizmas reaguoja atsisakius vienos arba kito gaminio.

Nors tai gali atrodyti gana varginantis ir laiko reikalaujantis darbas, tačiau galiausiai atradus tai, kas Jums netinka – organizmas liks dėkingas. Tai dažnai padeda pašalinti pilvo pūtimo problemas, kitas virškinimo ligas, kai kurie džiaugiasi dingusiais galvos skausmais ir kitais organizmo negalavimais.