Persivalgiau. Kaip palengvinti pojūčius?

Nors daugeliui persivalgymas siejasi su šventėmis, visgi, dažnas mūsų mėgsta save palepinti ir penktadienio vakarą. Atrodo, kad nėra nieko maloniau, kaip po ilgos savaitės sukrimsti didelę picą. Žinoma, valgymo metu – malonu, tačiau baigus dažniausiai seka nemalonūs virškinimo sutrikimai, apsunkimo jausmas, kai kurie persivalgę skundžiasi ir galvos skausmais.

Ką daryti tokiu atveju? 

Keli patarimai, kurie padės sumažinti virškinimo sutrikimus – straipsnyje.

Neskubėkite valgyti vėl

Net jeigu persivalgymo jausmo priežastis buvo gana seniai, tai yra, pusę dienos nieko nevalgėte (ir vis dar jaučiatės apsukę) – tokiu atveju turėtume vengti papildomų maisto kiekių, kurie dar labiau apsunkins skrandį bei virškinimo traktą. Pirmiausia organizmas turi “susitvarkyti” su tuo maistu, kuris “apkrovė” jį, tad nevalgykite tol, kol tikrai nesijausite gerai. Visgi, jeigu akys labai nori – siūlome išgerti kefyro arba arbatos, kuri suteiks sotumo jausmą, tačiau papildomai neapsunkins organizmo.

Skysčių vartojimas

Jeigu organizmas apsunko – geriausias vaistas yra skysčiai, kurie gali padėti virškinimo sistemai greičiau atlikti savo darbą. Tiesa, didelio vandens kiekio reikia vengti iškart po persivalgymo, kadangi jis gali sukelti dar nemalonesnius potyrius. 

Po apsunkimo virškinimo gerinimui paprastą bei mineralinį vandenį reikia gerti lėtai, gurkšniukais. Geriausia tai daryti visą dieną, papildomai nieko nevalgant. Būsite sotus ir tuo pačiu pavyks greičiau „atsistatyti“ į savo vėžes.

Fizinio aktyvumo svarba

Greta skysčių taip pat reikia pasirūpinti ir fiziniu aktyvumu, kuris padės Jums kur kas geriau jaustis. Natūralu, kad persivalgius judėjimas tampa sudėtingas, sunkus, tačiau tai geriausias kelias į lengvesnę savijautą. Nesakome eiti į sporto salę. Puikiai užtenka pasivaikščiojimo, kurio metu išjudinami įvairūs žmogaus organizmo fiziologiniai procesai, tad ir maistas virškinimas kur kas greičiau.

Noras suvalgyti likučius

Po didesnių švenčių namuose dažniausiai lieka labai daug maisto likučių, kurių akys nori labiau nei skrandis. Geriausia juos išmesti. Kam namuose laikyti tai, kad kelia pagundą, kurios geriausia yra vengti?

Virškinimo fermentų galimybės

Kai kurie persivalgę į savo rankas ima virškinimo fermentus, kurie skirti pagreitinti ir tuo pačiu palengvinti virškinimo procesus. Tai yra vaistai. Juos vartot galima tik tokiu atveju, kai persivalgymas yra retas jūsų palydovas. Jeigu persivalgote labai dažnai – tokiu atveju ir vaistų gėrimas tampa norma. Tai nėra sveika. Reikia išmokti valdyti savo mitybą. Kartais virškinimo fermentai daro stebuklus, tačiau per didelis jų kiekis, kaip ir bet kokių kitų vaistų – niekada nėra geras pasirinkimas.

Vaistažolių arbatos

Galiausiai, vietoje virškinimo fermentų siūlome rinktis vaistažolių arbatas, kurios gali padėti pagreitinti virškinimo procesą. Vaistinėje galima rasti kompleksines arbatas, kurių sudėtyje yra skirtingų žolelių. O jos padės jaustis kur kas geriau.

Natūralu, kad kartais kyla poreikis suvalgyti daugiau nei reikia arba nei gali mūsų organizmas. Daugelis žmonių teigia, kad tai leidžia jaustis laimingesniu. Ir kartais tai padaryti – nieko blogo, kadangi su patarimais galima kiek palengvinti savo jauseną. Visgi, jeigu persivalgymas tampa kasdieniniu palydovu – reikia ieškoti to priežasčių.