Vaiko svoris: ar reikia tam skirti dėmesio?

Daugelis tėvelių džiaugiasi, kad kūdikystėje vaikučiai yra apvalūs. Tai rodo, kad jie gerai valgo, o valgus vaikas visada džiugina. Tiesa, jeigu vaikas ne auga, tačiau tik storėja – reikia koreguoti jo mitybą, kadangi ilgainiui tai gali sukelti sveikatos problemas, juolab, ugdomi netinkami mitybos įpročiai.

Žinoma, prie augančio svorio daug prisideda ir mažas fizinis aktyvumas. Juk šiais laikais vaikai labai daug laiko leidžia prie TV bei kompiuterio. Tiesa, pirmiausia reikia daugiau dėmesio skirti mitybai, o tik paskui judėjimui.

Svorio ir ūgio proporcijų derinimas

Dažniausiai apie per didelį vaiko svorį tėveliai sužino iš pediatrų, kurie pareiškia susirūpinimą. Blogai, kad ne visi tėvai tai atsakingai įvertina. Kai kurie tai priima tarsi kritiką ir nekeičia vaiko mitybos darydami jam meškos paslaugą.

Vaiko ūgis bei svoris yra žymimi specialiose lentelėse. Kaip jau minėjau, tai daro pediatrai, tačiau visi, kurie namuose svarstykles bei siuvimo liniuotę – tai gali daryti ir patys. Svarbiausia yra fiksuoti proporcijas ir žiūrėti – kaip jos kinta, kokia linkme juda kreivė. Kai rodikliai atitinka – viskas gerai. Žinoma, vaikas neturi būti standartas, tačiau proporcijos turi patekti į tam tikras ribas. Jos ir taip plačios, tad dažniausiai pediatrai apie per didelį arba per mažą svorį informuoja, kai jau pasiekti kraštutinumai.

Daugiausia dėmesio reikia skirti tuomet, kai vaikas yra paaugliško amžiaus. Dėl hormonų kai kurie priauga daug svorio, o kiti – numeta.

Įpročių keitimas – svarbiausias darbas

Jeigu gydytojas informavo apie netinkamą vaiko ūgio bei svorio proporciją – tėveliai turėtų kuo skubiau imtis priemonių. Žinoma, taip pat tik pasitarus su gydytoju. Svarbiausia nepamiršti – jokių dietų, jokių kardinalumų!

Jeigu vaikas jau yra paaugęs – su juo kalbėti apie svorį reikia labai atsargiai. Pirmiausia akcentuokite sveikatą, o tik paskui kitus dalykus. Taip pat reikia vaikui paaiškinti, kad nuo šiol teks keisti mitybos įpročius visam laikui, o ne tik kelioms dienoms. Jis turi suprasti – kas, kaip ir kodėl. Galiausiai, patys tėveliai turi rodyti gerą pavyzdį, kadangi kai jo nebus – vaikui maitintis sveikai, kai aplink matys daug pagundų – bus kur kas sunkiau.

Tikrai ne visiems tėveliams pavyksta patiems rodyti gerą pavyzdį. Ne tik dėl to, kad norisi kažko “nesveiko” užkrimsti, tačiau ir dėl žinių trūkumo. Tokiu atveju verta užsisakyti mitybos planus pas specialistą. Jie juos sukurs atskirai kiekvienam šeimos nariui pagal jo KMI bei fizinį aktyvumą.

Nauji mitybos įpročiai…

Pasikonsultuokite su specialistu, kuris padės vaikui tinkamai pasiūlyti naują mitybos režimą.

Kas turėtų šį procesą padaryti lengvesniu?

  •         Pasiūlykite vaikui suvalgyti mažesnę porciją nei visada. Dar geriau – normuokite maistą. Įdėkite į lėkštutę tiek, kiek jis turėtų suvalgyti (tokiu atveju naudinga, kai tėveliai skaičiuoja kalorijas).
  •         Nekritikuokite patiekalų, kuriuos vaikas renkasi valgyti. Taip, traškučiai daugeliui labai patinka, tačiau tikrai nebūtina sakyti, kad tai šlamštas. Geriau pasiūlykite jam alternatyvą vietoje traškučių. Arba galima paaiškinti – kodėl šis maistas nėra naudingas kūnui.
  •         Svarbiausia yra neskubėti keisti vaiko mitybos įpročių. Taip, sužinojus, kad reikia tai daryti – pradėkite nuo šiandien, o ne rytoj. Tačiau per dideli tempai – nesveika.
  •         Pagirkite vaiką, kai matote, kad jis stengiasi valgyti daugiau sveiko maisto. Pasakykite, kad jis yra šaunuolis, jog šiandien suvalgė visas salotas. Tai jį skatins elgtis tinkamai labiau ir dažniau.

Nepamirškite, kad tinkami mitybos įpročiai formuojasi dar vaikystėje.