Svoris nustojo kristi. Ką daryti?

Svorio metimas iš daugelio reikalauja nemažai pastangų, tad visiškai natūralu, jog norisi matyti rezultatus. Kol kilogramai krenta – tol motyvacijos dažniausiai yra daug, tačiau ką daryti, kai svoris nustojo kristi, tačiau iki tikslo – dar nemažai?

Žinoma, kodėl nustojo kristi svoris – priežasčių gali būti labai daug ir labai skirtingų. Pateiksiu kelis patarimus, kurie galbūt padės „išjudinti“ procesą. Visgi, ne visi jie veiksmingi būtent Jums, tad reikia atrasti labiausiai atitinkančius Jūsų organizmo poreikius.

Kiek iš tiesų suvalgote?

Daugelis pradėjęs koreguoti savo mitybą pakeičia produktus, įtraukia kitus, tačiau neskaičiuoja kalorijų. Dažnas atvejis, kad kalorijų skaičius pakeitus mitybą ne tik kad išlieka toks pat, tačiau net ir išauga.

Pavyzdžiui, riešutai yra labai kaloringi. Lygiai taip pat ir žemės riešutų sviestas, kuris dažniausiai pasirenkamas, kad būtų užtektinai baltymų, galiausiai, žvėriena ir taip toliau. Taigi, naudinga išmokti skaičiuoti kalorijas. Patį pirmą mėnesį tai gali atrodyti varginantis darbas, tačiau ilgainiui pavyks įsiminti kas kiek turi ir skaičiuoti paros kalorijas galėsite paprasčiausiai mintyse.

Taip pat geras pasirinkimas yra vesti dienoraštį. Jame nurodysite ne tik kiek suvalgote, tačiau ir ko suvalgote. Tai leis paprasčiau sekti subalansuotos mitybos principus.

Užkandžiai – visada po ranka

Daugelis mitybos specialistų tikina, kad tarp trijų pagrindinių dienos patiekalų verta užkandžiauti. Taip išvengsite persivalgymo. Visgi, toli gražu ne visi tinkamai pasirenka užkandžius.

Mano minėti riešutai yra geras pasirinkimas, tačiau svarbiausia yra jų kiekis kadangi per daug – blogai. Ne tik surenkama per daug kalorijų, tačiau taip pat nuo didelio kiekio gali pradėti skaudėti skrandį. Taigi, rinkitės tuos užkandžius, kurie yra lengvi. Puikiai tinka vaisiai. Tačiau ir jų kiekius reikia normuoti, kadangi vaisiuose yra daug cukraus. Žinoma, ir vitaminų taip pat, tačiau metančius svorį dažniausiai cukrus ypač gąsdina.

Riebalai vietoje angliavandenių

Gana dažnai minima KETO mityba sulaukia labai daug pagyrų. Jos atveju vietoje angliavandenių pasirenkami riebalai, kurie ir tampa pačiu pagrindiniu energijos šaltiniu. Sunku atsakyti, ar šis mitybos principas yra geras, ar ne, tačiau jeigu dalinai angliavandenius pakeisite riebalais be jokios struktūros bei principų – dažniausiai susidursite su per dideliu svoriu.

Daugeliui žmonių atrodo, kad angliavandeniai yra blogis, tad jų reikia suvalgyti kuo mažiau. Toks požiūris yra klaidingas. Galiausiai, juk yra gerieji angliavandeniai, kurie yra daržovėse, tad jų reikia valgyti kuo daugiau, ir greitieji, kurie pateikiami cukraus pavidalu, tad būtent juos ir reikia normuoti.

Riebalai reikalingi žmogaus kūnui. Tikrai taip. Tačiau reikia normuoti jų kiekius. O pradėjus laikytis tam tikros mitybos – tai daryti su specialistais ir griežtai laikytis taisyklių, o ne pačiam bandyti koreguoti pagal savo poreikius bei patogumą.

Skystos kalorijos – neįvertina grėsmė

Galiausiai, daugelis skaičiuoja patiekalus, kuriuos suvalgo kasdien, tačiau pamiršta gėrimus, kuriuos išgeria. Žinoma, jeigu apsiribojate tik vandeniu bei nesaldinta arbata – papildomas skaičiavimas dažniausiai nereikalingas, kadangi kalorijų yra labai mažai. Tačiau gerdami kavą, kurioje dažniausiai yra cukraus bei grietinėlės – jau suvartojate kalorijas, kurios neįskaičiuotos į racioną. O jeigu puodeliai keli? O jeigu papildomai gardinti šokoladu? Juos taip pat reikia įskaičiuoti. Nesakau, kad tai vienareikšmiškai blogi gėrimai. Sakau, kad jie turi kalorijas, tad turi būti vertinami kaip maistas.