Ar verta valgyti 5 kartus per parą?

Yra labai daug įvairių patarimų, kurie gali padėti Jums paprasčiau susidaryti savo mitybos meniu ir jo laikytis. Ne kiekvienas tinka Jums, tad gali tekti skirti laiko, kol atrasite tą, kuris nevaržo, tačiau padeda gerai jaustis.

Kol vieni stengiasi išlaikyti kelių valandų tarpus tarp valgymų, tuo tarpu kiti renkasi dažnesnį valgymą, kuris dažniausiai neatsiejamas nuo mažesnių porcijų. Kuris variantas labiausiai tinka Jums? Atsakyti galite tik Jūs pats. Tai lemia ne tik žmogaus organizmo poreikis, tačiau taip pat ir gyvenimo būdas.

Ir nors valgymas 5 kartus per parą buvo sugalvotas ir labiausiai propaguojamas sportininkų, kurie turi surinkti reikalingą baltymų kiekį, tačiau tinkamai pritaikius savo organizmui – tai geras pasirinkimas kiekvienam.

Jeigu tarp valgymų darote labai didelius tarpus, natūralu, kad Jūsų organizmas gali „įjungti“ riebalų kaupimo programą, kadangi nežino – kada vėl bus kitas valgymas. Šiuo atveju tankensis, tačiau mažomis porcijomis – apsimoka labiau.

Reguliarus valgymas taip pat pasižymi dar keliomis naudomis.

  •         Pirmiausia, žinoma, puiku yra tai, kad žmogus nejaučia jokio alkio. Juk būtent jo jautimas dažniausiai ir paskatina valgyti didesniais kiekiais ir tuo pačiu ne tokį sveiką maistą.
  •         Dažniausiai tankus valgymas „priverčia“ planuoti patiekalus iš anksto. Taip išvengiama greitai po ranka „papuolančių“ produktų, kurie nėra sveiki.
  •         Daugelis sutinka, kad tuo pačiu tai yra patogus ir pigesnis patiekalų planavimo būdas.
  •         Jūsų medžiagų apytaka tikrai pagreitės. Tokiu atveju maistas bus virškinamas greičiau, su tinkamu fiziniu aktyvumu – riebalai degs kur kas efektyviau.
  •         Daugelis jaučiasi geriau ir psichologiškai, kadangi valgo tankiai, žinoma, kad gali valgyti kada nori, kad nustoja galvoti apie maistą kaip apie siekiamybę, kuri tuo metu nėra galima.

Žinoma, tankus valgymas nereiškia, kad galima valgyti ką nori ir tuo pačiu kada nori. Bet kuriuo atveju yra tam tikri principai, taip pat, reikia atsakingai rinktis produktus, kurie Jūsų organizmą turi ne tik pasotinti, tačiau taip pat ir papildyti naudingosiomis medžiagomis.

Nors tinkamas mitybos pavyzdys kiekvieno žmogaus suprantamas vis kitaip, tačiau reikia remtis keliomis esminėmis taisyklėmis.

  •         Gana daugelio daroma klaida yra tai, kad atsikėlus nevalgoma, tačiau laukiama, kol tarsi organizmas pabus. To daryti nereikia. Valgyti verta iki valandos nuo pabudimo laiko.
  •         Kai suvalgote pusryčius – praėjus porai valandų – galima užkasti. Puikiai tinka vaisius.
  •         Sekantis maistas yra pietūs, kurie dažniausiai turi būti valgomi praėjus porai valandų nuo užkandžio. Tai turi būti patiekalas, kuriame yra ir riebalų, ir baltymų, ir sveikų angliavandenių.
  •         Kai iki vakarinės likus porą valandų – taip pat geras laikas užkandžiui. Tai gali būti maža sauja riešutų, kurie yra geras baltymų šaltinis. Sotus bei sveikas.
  •         Galiausia – laikas vakarienei. Ji turėtų būti valgoma likus kelioms valandos iki miego. Geriausias pasirikimas  – baltyminis maistas. Ypač – ne gyvūninės kilmės.

Nepamirškite, kad gėrimai, kurie turi daug kalorijų – atstoja maistą. Geriausias pasirinkimas yra vanduo arba nesaldinta arbata.

Greta viso to siūlau įtraukti ir fizinį aktyvumą. Tokiu atveju ne tik kris kilogramai, tačiau ir kūno linijos atrodys stangresnės.