Kas yra intuityvi mityba?

Sveika mityba padeda ne tik gražiau atrodyti, tačiau taip pat ir geriau jaustis. Tiesa, kol vieni siekia išbandyti neįprastas mitybos galimybes, tuo tarpu kiti bando intuityvią mitybą, kuri, kaip teikia propaguotojai, turėtų tinkamai sudėlioti žmogaus valgymo įpročius ir paprasčiausiai normuoti dažnumą bei laiką.

Tačiau kaip yra iš tiesų?

Kad ir kokio tipo mityba Jums atrodo labiausiai priimtina: keto, paleo, protarpinis badavimas… – pirmiausia reikia bent jau šiek tiek žinoti apie intuityvią mitybą, kad pagal jos principus galima būtų koreguoti Jums labiausiai tinkamo režimo išsidėstymą.

Galima pasakyti labai daug sudėtingų apibrėžimų, kurie tinkamai ir prasmingai pateiktų intuityvios mitybos režimo principus, tačiau tiesa tokia, kad tai yra paprasčiausias gebėjimas tinkamai pasirinkti – kada, kiek ir ko valgyti. Ar tai reiškia, kad tai yra paprastas valgymas, kuris neturėtų būti normuojamas kokių nors taisyklių? Ne visiškai.

Natūralu, kad daugelis norėtų kasdien valgyti tokius produktus, kurie ne tik tinka organizmui, tačiau taip pat yra ir labai skanūs. Tokiu atveju vietoje daržovių dažniausiai pasirenkami traškučiai, kurie ne tik augina kilogramus, tačiau ir blogina sveikatą. Taigi, rinktis traškučius vien dėl to, kad jų norisi – nėra intuityvios mitybos pagrindas.

Juolab, šiais laikais žmonės dažnai valgo ne todėl, kad jie nori valgyti, tačiau iš nuobodulio, nes nėra ką veikti, bando suvalgyti emocijas, galbūt jaučiasi nelaimingi. Tai irgi nėra intuityvaus valgymo režimo pagrindas, kadangi didesni kiekiai maisto nei reikia jūsų organizmui yra blogai.

Klausiate, tai kas yra ta intuityvi mityba? Tai yra mitybos režimas, kuris tarsi „reikalauja“ pajusti fiziologinį alkį. Pabrėšiu būtent fiziologinį, kadangi emocinis gali būti dažnesnis vien dėl to, kad jums, kaip jau minėjau, galbūt paprasčiausiai yra nuobodu.

Kada toks alkis yra pajuntamas? Dažniausiai tuomet, kai žmogus nevalgo kelias valandas. Tačiau ir tai lemia labai daug veiksnių. Nuo to, koks buvo paskutinis jo valgys ir tuo pačiu kiek fiziškai arba protiškai žmogus buvo aktyvus per tą laiko tarpą. O čia jau stebuklo jokio, kadangi kiekvienas tikrai kada nors yra jutęs alkį.

Žinoma, nesakau, kad reikia badauti, kol skrandį pradės skaudėti arba darysis silpna. Visada yra ribos, tačiau palaukti bent jau iki tol, kol tikrai nuoširdžiai norėsis pradėti valgyti – naudinga.

Kai žmogus yra alkanas – jis dažniausiai renkasi sveikesnius maisto produktus, kadangi organizmas tarsi supranta, kad dabar bus suvartojimas labai ribotas maisto kiekis, tad palankiau žiūri į tai, kas yra ne tik skanu, tačiau ir turi naudingų medžiagų. Galiausiai, daugelis pastebi, kad taip pat suvalgomas mažesnis kiekis, kadangi skrandis atrodo „susitraukęs“.

Puiku tai, kad toks mitybos principas nereikalauja nei specialių produktų, nei intensyvaus kalorijų skaičiavimo, nei kažko kito ypatingo, kas paprasčiausius pietus padarytų varginančiu procesu. Siūlau išbandyti valgyti tik išalkus bent jau savaitę ir žiūrėti – kokių rezultatų pavyko pasiekti.