Patarimai, kurie padės pakeisti Jūsų mitybos įpročius

Mityba mūsų gyvenime užima labai svarbią vietą. Ne tik todėl, kad ji suteikia galimybę mums kasdien atlikti tam tikras funkcijas, mes įgauname jėgų, tačiau tinkamai pasirinktas arba nepasirinktas maistas lemia ir mūsų savijautą: tiek fizinę, tiek psichologinę. Jeigu jaučiate, kad kiekvieną dieną esate apsunkę nuo netinkamai pasirinktų maisto produktų, tačiau nežinote, kaip pradėti naują gyvenimą su sveikesne mityba – pabandysime Jums padėti nurodę 10 esminių patarimų.

 

Daugiau judėkite.

 

Pradėjus būti fiziškai aktyvesniu dažniausiai pagerės savijauta ir natūraliai ateis poreikis kasdien valgyti vis sveikesnį maistą. Žinoma, neskatiname aktyviai sportuoti, ypač tokiu atveju, jeigu turite viršsvorio. Visgi, kasdieninis pasivaikščiojimas – naudingas. Pradėkite nuo 3 km per dieną ir didinkite atstumus. Nustebsite, koks energingas esate!

 

Įvairus maistas – gerai.

 

Daugelis nusprendę laikytis dietų – iš savo raciono išbraukia daugelį maisto produktų. Net ir tas pats batonas nėra toks žalingas, jeigu jį valgysite retai ir mažais kiekiais. Neišbraukite iš savo mitybos saldaus maisto, skanios kavos su cukrumi. Kasdieninis maistas turi būti įvairus. Dar blogiau, nepradėkite valgyti kasdien tik kopūstų arba grikių tikėdamiesi, kad taip numesite daug svorio.

 

Vaisiai ir daržovės – laimingas gyvenimui.

 

Čia neverta detalizuotis, kadangi visi puikiai žino, kad vaisiai bei daržovės gali suteikti Jūsų kasdienybei kur kas daugiau energijos. Svarbiausia atsiminkite, kad vaisiuose yra nemažai cukraus, tad geriausia juos valgyti pirmoje dienos pusėje.

 

Laipsniškas gyvenimo būdo keitimas.

 

Viena dažniausiai daromų klaidų yra noras per dieną pakeisti savo gyvenimą. Suprantama, kad nematant rezultato sunku save motyvuoti. Visgi, turite nepamiršti, kad jeigu svorį auginote 10 metų – jis tikrai nedings per kelias dienas. Juolab, nereikia per vieną dieną kardinaliai pakeisti savo gyvenimo, kadangi organizmui dažniausiai būna šokas ir jis gali nusilpti, nepasisavinti reikalingų vitaminų kiekio iš valgomo maisto, gali trūkti energijos. Viskas turi būti daroma palaipsniui.

Saikingas valgymas.

 

Turbūt teko girdėti ne vieną istoriją, kad žmogus numetė svorio paprasčiausiai sumažinęs porcijas. Toks svorio mažinimo būdas – labai efektyvus, o svarbiausia, kad galėsite valgyti tai, ką valgote iki šiol. Nepamirškite, kad saiko jausmas ateina kelios minutės po paskutinio kąsnio, tad suteikite galimybę organizmui pajusti tą malonų pavalgymo malonumą.

 

Geri ir blogi produktai. Kas tai?

 

Nereikėtų maisto produktų skirstyti į gerus bei blogus, kadangi dažniausiai žmogaus mityba yra gera arba bloga. Tai reiškia, kad vieną dieną suvalgę kebabą – nepadarysite didelės nuodėmės, tačiau jeigu tai taps kasdieniniu įpročiu, tai reikš, kad Jūsų mityba yra netinkama.

 

Domėkitės maistu ir mityba.

 

Geriausias būdas visada būti sveiku ir laimingu – reguliariai domėtis tuo, ką valgote. Tegul sveikas gyvenimo būdas tampa Jūsų kasdienybės dalimi ir greitai pamatysite, kad maisto derinimas ir etikečių skaitymas taps labai paprastas. Lygiai taip pat verta bandyti skaičiuoti kalorijas. Daugeliui atrodo, kad tai labai sudėtinga, tačiau dažniausiai užtenka vos savaitės, kad pavyktų paprastai perprasti šios matematikos niuansus. Vėliau mintyse žinosite –  kiek kalorijų turi tam tikras produktas.

 

Reguliarus valgymas.

 

Tai, kad reikia valgyti reguliariai – žino visi, tačiau ar tai darote? Žinoma, galima rasti studijų, kuriose kalbama apie tai, kad svarbiausia palaikyti tam tikrą kalorijų skaičių ir reguliari mityba neturi nieko bendro su svoriu. Tiesa, valgymas tuo pačiu metu tikrai bus naudingas Jūsų kūnui, juolab, skrandžiui, kuris išmoks taupyti maisto atsargas, tačiau gavęs naujas – tinkamai jas naudoti organizmo funkcionalumui.

 

Sudėtiniai angliavandeniai.

 

Tikrai ne visi angliavandeniai yra toks didelis siaubas, kaip kad daugelis galvoja. Svarbiausia į savo mitybą įtraukti kuo daugiau sudėtinių, o ne greitųjų angliavandenių. Kad yra sudėtiniai? Tai yra kruopiniai produktai, daržovės ir panašiai.

 

Skysčiai – būtini.

 

Galiausiai, gerkite skysčius, kurie reikalingi ne tik organizmo funkcionavimui, tačiau taip pat ir sotumo jausmui, vietoje maisto atsigerkite vandens. Tikėtina, kad tik tiek ir tereikia, kad nebenorėtumėte valgyti.