Paprasti patarimai, kurie padės „susidėlioti“ sveikos mitybos režimą

Vis daugiau dėmesio sulaukia intuityvus valgymas, kuris skatina daugiau dėmesio skirti savo kūnui, savo organizmo poreikiams ir pagal tai išmokti valgyti tiek ir to, ko reikia.

Intuityvus valgymas, tam tikra prasme yra mokslas, tad supažindinsime su svarbiausiais jo niuansais, kurie, tikiuosi, padės Jums paprasčiau išmokti maitintis taip, kaip sveikiausia Jūsų kūnui ir sielai.

Kada pradėti maitintis sveikiau?

Sakoma, kad nereikia laukti pirmadienio, Naujųjų metų, rugsėjo pirmos ar kitų datų gyvenimo pokyčiams. Visgi, psichologai teigia, kad konkretus datos nusistatymas yra naudingas žmogui. Jis žino laiko tarpą iki datos nuo kurios gyvenimas keisis. Dažniausiai tai padeda susitaikyti su esamais pokyčiais, kur kas lanksčiau žiūrėti į ateinančias permainas, tad kai ateina „ta diena“ – viskas būna ne taip baisu.

Siūlau Jums nusistatyti datą nuo kurios pradėsite maitintis sveikiau. Tačiau žiūrėkite, kad ta data nebūtų labai tolima arba netoli jos neturi būti kažkokių didelių švenčių, kurių metu dažniausiai norisi prisivalgyti, tačiau naujas režimas to neleidžia. Pasistenkite savęs per daug nevaržyti.

Sveikatos siekimas – ne moralinė pareiga

Daugeliui žmonių pokyčius gyvenime lemia ne savas noras gyventi kitaip, tačiau mada. Toks požiūris  nėra geras, kadangi mados eina ir ne visada ir ne visi su jomis spėja arba nori spėti. Tokiu atveju labai greitai prarandamas ūpas.

Pavyzdžiui, tie, kurie yra veganai dėl mados – kur kas greičiau praranda stimulą stengtis. O tie, kurie nevalgo gyvūninės kilmės produktų, kadangi jiems gaila gyvų organizmų – kur kas stabiliau išlaiko naują mitybos režimą.

Daryti reikia dėl savęs, o ne dėl kitų arba mados. Geriausia priežastis maitintis sveikiau – organizmo padėka Jums. Kai kuriems papildomai patinka ir gražesnės kūno linijos.

Mažų pokyčių galia

Žiūrėdami kitų žmonių sveikatos bei svorio pasiekimus dažniausiai stebimės – kaip jiems pavyko tai pasiekti ir tuo pačiu kaip greitai jie tai padarė. Tačiau dažniausiai viskas labai paprasta atrodo tik nuotraukose, tačiau realiai reikia ne tik labai daug laiko, tačiau taip pat ir labai daug pastangų, kol rezultatas yra toks, koks žmogui tinka.

Žingsnis po žingsnio savo mitybos pokyčių link yra garantija, kad galiausiai bus pasiektas finišas. Klaidą daro tie, kurie greitai keičia gyvenimą, kurie kardinaliai koreguoja mitybą išbraukdami iš jos viską, kas iki šiol tam žmogui buvo skanu. Tai yra blogai. Pradėkite nuo smulkmenų, akcentų, kurie gali būti pakeičiami sveikesnėmis alternatyvomis. Saldainiai – vaisiais, pyragaičiai – sausainiais iš avižų miltų. Visa tai ves Jus tikslo link, tačiau kasdienė neatrodys labai varginanti.

Psichologijoje egzistuoja saviveiksmingumo teorija, kurios tikslas yra įrodyti, kad žmogus mažais žingsniais gali pasiekti net ir labai didelius tikslus. Mitybos sferoje tai labai geras pavyzdys ir tuo pačiu naudinga praktika. Galiausiai, net ir labai mažo pokyčiai gali teigiamai paveikti Jūsų fizinę bei emocinę būklę, o pajutus geriau dažniausiai kyla noras įtraukti daugiau pokyčių, kurie tik gerins savijautą.

Kurkite sveikos mitybos įpročius

Mano blog‘e galite atrasti labai daug patarimų, kurie turėtų Jums padėti kur kas paprasčiau pakeisti netinkamus įpročius kur kas sveikesniais. Žinoma, dažnai tik teoriniame lygmenyje viskas yra labai paprasta. Gaila, tačiau matams kitų pavyzdžius, esu tikras, norėsite jais sekti.

Mokslininkas Fogg įpročių keitimo metodikoje naudoja labai paprastą analogiją. Jeigu norime užauginti augalą – pirmiausia reikia jam rasti gerą vietą. Žinoma, būtina sėkla, geras vanduo, kuris turi būti laistomas reguliariai. Augimo metu sėklai gali reikėti pagalbos, apsaugos. Visos smulkmenos derinamos vardan gero rezultato. O tai yra augalas, kuris ilgainiui pats išmoksta savimi „pasirūpinti“, jis veši be žmogaus pagalbos.

Taip pat yra ir su mitybos įpročiais. Pirmiausia reikia sau padėti, visada galima kreiptis į pagalbos ir į kitus, kurie leis keičiant mažas smulkmenas ir atliekant darbus žingsnis po žingsnio įsitvirtinti ir tuo pačiu įtvirtinti savo įpročius. Ilgainiui įprasite valgyti taip ir tada, kaip reikia Jūsų organizmui ir tai nekels Jums jokio diskomforto.

Dar keli akcentai, kuris padės Jums paprasčiau pakeisti savo mitybą įtraukus vos kelias, beveik nepastebimas smulkmenas:

  •         Stenkitės nevalgyti tol, kol nejaučiate alkio. Nebent nuo paskutinio valgymo praėjo daugiau nei 5 valandos (išskyrus miego metu).
  •         Nustokite užkandžiauti. Tai nėra sveika ir Jūsų dantims.
  •         Auksinė taisyklė – gerkite daugiau vandens. Ne limonadų, tačiau būtent vandens.
  •         Judėjimas – sveikos gyvensenos šaltinis. Rytą pradėkite nuo aktyvaus pasivaikščiojimo.
  •         Daugiau vaisių ir daržovių? Tikrai taip! Kasdien.

Visa tai – smulkmenos, tačiau jos veda gyvenimo pokyčių link!