Kada laikas pradėti galvoti apie skrandžio mažinimo operaciją?

Skrandžio mažinimo operacija Lietuvoje tampa vis populiaresnė. Apie tai vis daugiau rašoma bei kalbama, tad labai puiku, jog vis daugiau žmonių sužino apie galimybę, kuri gali pakeisti gyvenimus.

Žinoma, kartais pasimesti informacijos jūroje taip pat paprasta kaip ir rasti reikalingus faktus. Daugeliui atrodo, kad reikia būti nutukusiam, kad operacija būtų daroma, tačiau tai nėra visiškai tiesa, juolab, yra daugiau niuansų.

Juos čia ir aptarsiu.

Skrandžio mažinimas galimas keliais būdais. Skrandžio žiedas jau naudojamas retai, dažniausiai priimtinas yra sulankstymas, taip pat galima ir rezekcija. Kiekvienam pacientui pasiūlomas jam labiausiai tinkamas metodas, tad apsisprendimą reikia palikti chirurgo rankose.

Pirmiausia reikia suvokti, kad skrandžio mažinimas yra ne estetinė procedūra. Juk reikalinga tiems žmonėms, kurie sunkiai gyvena su dideliu svoriu, tiems, kuriems pirmiausia reikalingas sveikatos gerinimas. Gražesnis kūnas – tik papildomas privalumas.

Dažniausiai pokalbis su chirurgu padeda ne tik nuspręsti dėl operacijos, tačiau taip pat ir nusiraminti, galiausiai, nebetikėti mitais, kurie sklando internete.

Žinoma, pirmiausia pasikalbama apie kitus svorio metimo būdus, kurie buvo išbandyti. Dažniausiai nutukę žmonės būna išbandę jau daugelį, tad kartais tai tik formalumas. Visgi, kai kuriais atvejais žmonėms tikrai galima patarti – kaip mesti svorį be operacijos, kadangi jie paprasčiausiai neturi supratimo – kaip reikia tinkamai maitintis. Tokiu atveju dažniausiai patariama pasikalbėti su dietologu. Net ir psichologu tokiu atveju, kai žmogų kankina emocinis valgymas ar panašiai.

Dažniausiai be jokių klausimų operacija daroma tiems, kurių kūno masės indeksas (KMI) 40 ir daugiau (normaliu KMI laikoma 18,5–24,9). Jeigu žmogaus KMI yra apie 35 – operacija taip pat gali būti daroma, tačiau tik tokiu atveju, jeigu pacientas turi gretutinių ligų.

Kokios tos ligos? Jų tikrai gali būti labai daug ir labai įvairių. Didelis svoris dažniausiai yra kenčiančių sąnarių rezultatas, taip pat, susidaro druskos, pūslėje gali atsirasti akmenų, o kur dar hipertenzija, infarkto rizika, didesnė vėžio tikimybė. Išties tokios ligos gąsdina, tad kuo greičiau žmogus imsis priemonių – tuo efektyviau su svoriu bus galima kovoti.

Nutukimas ne visada atsiranda dėl didelio žmogaus noro valgyti. Kai kuriais atvejais tai gali būti ir skydliaukės problemų rezultatas. Tokiu atveju svarbiausia pirmiausia tartis su endokrinologu, o tik gavus jo išvadas – laikas pas mus.