Chirurginės nutukimo operacijos: pasakoja N. Kaselis

Lietuviai yra viena labiausiai nutukusių posovietinių šalių lyginti su kaimynais. Žinoma, jie taip pat ne pats geriausias pavyzdys, tačiau vien tai, kad esame pačioje pirmoje pozicijoje pagal nutukimą, deja, nedžiugina.

Kodėl lietuviams taip auga svoris ir kaip geriausia su juo kovoti – atsako chirurgas Nerijus Kaselis.

Svorį augina maistas

Nors daugelis viršsvorį bei nutukimą turinčių žmonių teigia, kad labai riboja savo maistą ir nežino, kaip jis auga, deja, chirurgas teigia kasdien susiduriantis su žmonėmis, kurie valgo daugiau nei reikalauja jų organizmas. „Kai kurie labai skeptiškai žiūri į mūsų patarimus pasikalbėti su psichologais. Daliai žmonių paprasčiausiai reikia surasti persivalgymo priežastis. Tikėtina, kad jos yra susijusios su emocijomis. Po pokalbio su specialistu bei terapijos galima surasti kalbą su savo kūnu ir sumažinus suvartojamo maisto kiekius – gyventi sveikiau“,- pasakoja chirurgas.

Naudinga apskaičiuoti – kiek kalorijų Jums kasdien reikia. Pasinaudokite internete esančiomis skaičiuoklėmis, kurios padeda nurodžius amžių, fizinį aktyvumą, KMI bei kitus rodiklius, suvokti – kiek reikia kasdien suvartoti kalorijų, kad svoris augtų, išliktų toks pat arba kristų.

Netinkami mitybos įpročiai

Chirurgas priduria, kad labai dažnai prie augančio svorio prisideda ir netinkami mitybos įpročiai, kurie ne visada susiję su dideliu maisto kiekiu. Per retas valgymas – taip pat augina kilogramus, kadangi organizmas kaupia riebalus tikėdamas, kad žmogus gali tam tikrą laikotarpį negauti maisto. Taip pat blogai, kai bandant sumažinti apimtis atsisakoma tam tikrų maisto produktų, kurie reikalingi ne tik energijai, tačiau ir medžiagų apykaitai: nustojama vartoti angliavandenius arba riebalus, kasdien valgoma tik vištiena ir panašiai.

„Žmogaus kūnui reikia kuo įvairesnio maisto ir net kartais suvalgomas saldainis, bandelė bei lašiniai – tikrai labai geras pasirinkimas. Svarbiausias klausimas – kiek jų suvalgysite. Kadangi būtent didelis kiekis ir dažnas mėgavimasis tokiu maistu, kuris nėra labai naudingas žmogaus kūnui – ir yra didžiausia problema“,- priduria chirurgas.

Kovos su svoriu galimybės

Daugelis žino svorio augimo priežastis. Lygiai taip pat kaip ir galimybes, kurios gali padėti apimtis sumažinti. Kol vieni renkasi drastiškas dietas ir taip stengiasi per kuo trumpesnį laiko tarpą greičiau sumažinti KMI, kiti į svorio metimą žiūri kur kas racionaliau ir dažniausiai žingsnis po žingsnio stengiasi susitarti su savo kūnu, suprasti jį ir išmokti tinkamai maitintis. Taip, kaip nori organizmas ir kaip jam labiausiai tinka.

Šiuo metu labai daug dėmesio sulaukia skrandžio mažinimo operacijos, kurios vertinamos labai prieštaringai. Kol pasidariusieji džiaugiasi, kad kilogramai tirpsta, kiti kelia klausimą – ar operacija tikrai gali būti naudojama nutukimui gydyti. Apie tai pasakoja chirurgas.

Image

Loreta – gyd. N. Kaselio pacientė

„Pirmiausia noriu akcentuoti, kad skrandžio mažinimo operacijos siūlomos tik tiems, kurių KMI yra didesnis nei 35, taip pat tiems, kurie turi gretutinių ligų. Tai nėra plastinė operacija, kuri padeda atrodyti gražiau. Žinoma, daugelis džiaugiasi, kad numetus svorio kūnas tampa stangresnis, tačiau visų pirma tai yra sveikatą gerinanti operacija. Neužtenka tik norėti, kad ji būtų daroma. Kiekvienas pacientas vertinamas labai smulkmeniškai, žiūrima, ar tokia operacija jam reikalinga, ar vis dar siūlyti bandyti mesti svorį kitais būdais. Po operacijos pavyksta atsikratyti apie 70 % buvusio savo kūno svorio. Rezultatas dažniausiai pasiekiamas per du metus. Žinoma, reikalinga ir žmogaus valia, tad pirmiausia jis turi norėti keistis. Tik operacija nesumažins kilogramų. Tai yra gyvenimo pokyčių pradžia, o visa kita – žmogaus rankose“.

Image

Diana – gyd. N. Kaselio pacientė
Publikuota: vaistai.lt