8 patarimai svorio kontrolei: ar naudoji bent vieną?

Taip, svorio metimas yra dažno tikslas, tačiau ne visada imamasi tinkamų priemonių tam tikslui pasiekti. O įrankių šiuo metu yra tiek daug, kad sunku ir susigaudyti. Nuo skrandžio mažinimo operacijų, kurios dažniausiai siūlomos pasiekusiems 35 KMI ir didesnį, iki kitų opcijų, kurios gali padėti susitvarkyti su savo sveikata. Taip, sveikata, kadangi viršsvoris pirmiausia kenkia jai, o ne išvaizdai.

Pateiksiu 8 patarimus, kurie turėtų padėti tau paprasčiau mesti svorį. Ne tik tokius, kurie yra susiję su fiziniais poelgiais, tačiau ir susijusius su mintimis. Juk svorio metimas pirmiausia prasideda galvoje, tiesa?

  1.     Lūkesčiai – per dideli?

Visą gyvenimą valgėte labai daug, didelėmis porcijomis ir nesveiką maistą, tačiau tikitės, kad jau po poros savaičių subalansuotos mitybos rezultatas bus labai didelis? Tai gana dažna problema. Reikia realistiškai žiūrėti į situaciją. Taip, norisi efekto čia ir dabar. Tačiau nuliūdinsiu – to nebus. Net ir po skrandžio mažinimo operacijų. Viskam reikia laiko bei pastangų. Svarbiausia yra nepamiršti – dėl ko stengiatės.

  1.     Valgyti kuo dažniau nėra būtina?

Dažnas mitybos specialistas siūlo valgyti labai dažnai mažomis porcijomis. Iš esmės šis patarimas tikrai geras. Tačiau problema, kad jis labai vargina ir jau po kelių dienų bandymo detaliai suplanuoti savo dienos meniu kas dvi valandas – darosi per sunku taip gyventi. Žinoma, nustojama maitintis sveikai ir ateina apsivalgymo maratonas. 

Jeigu jums netinka toks valgymo principas – nėra ko kankintis. Puikiai tinka ir trys didesni patiekalai per dieną, kurie leis jums išlikti sočiu ir nuolat negalvoti apie maistą.

  1.     Baltymai – geriausi draugai.

Turbūt ne kartą teko tai girdėti. Taip sakoma ne veltui. Žinoma, jokiu būdu nesakau, kad nereikia riebalų ar angliavandenių. Visur turi būti saikas. Tik tokiu atveju rezultatas ne tik bus čia ir dabar, tačiau ir ilgam laikui. Tačiau vakarais, kai norisi suvalgyti ką nors skanaus – vietoje picos rinkis baltyminį maistą: kiaušinius, varškę… Tavo kūnas – tau padėkos.

  1.     Leisk sau pasilepinti.

Nereikia savęs labai griežtai riboti, kadangi tai yra pats tiesiausias į persivalgymą. Reikia save lepinti, net būtina. Tik, žinoma, atidžiai rinktis maistą ir jo kiekius, kuriais save lepini. Galiausiai atsimink, kad visas maistas tikrai yra geras. Tik reikia normuoti jo kiekius ir visada rinktis sveikesnes opcijas.

  1.     Ką tu geri?

Visi puikiai žino, kad vanduo yra gyvybės šaltinis. Tačiau net ir žinodami vis tiek renkasi gėrimus, kuriuose yra daug cukraus. Tai – ne tik kad nėra sveika jūsų kūnui, tačiau ir augina papildomus kilogramus. Įpratus gerti limonadus gali būti sunku nuo jų atprasti. Tačiau tikrai įmanoma. Tik reikia atsisakyti jų visiškai. Tai nėra savęs lepinimas. Tai blogai kūnui. Nealinkite jo.

  1.     Kuris mitybos principas tau tinka?

Tik išbandžius pavyks atrasti tą mitybos variantą, kuris tau tinka. Gal tai keto? O gal paleo dieta? Internete apie šias dietas bei mitybos principus informacijos yra labai daug, tad pirmiausia susižinok kas ir kaip, o paskui pradėk gyventi taip, kaip tau patinka. Svarbiausia, kad tavo mityba keltų tau geras emocijas.

  1.     Reikia miegoti gerai.

Svorio metimui ir šiaip laimingam gyvenimui apskritai – labai svarbu leisti savo kūnui kuo daugiau ilsėtis. Ir čia turi būti saikas, tačiau geras miegas yra būtinas. Miegok apie 8 valandas per parą ir tavo kūnas ne tik geriau jausis, tačiau taip pat ir svoris kris kur kas paprasčiau.

  1.     Judėjimo malonumas.

Galiausiai, daugiau judėk, kadangi tai yra labai svarbu svorio metimo procese. Nereikia aktyviai sportuoti. Tinka ir pats paprasčiausias pasivaikščiojimas, kuris ne tik degina kalorijas, tačiau taip pat ir aktyvina medžiagų apytaką.