5 veiksniai, kurie lemia svorio metimo greitį

 

Svorio metimas – procesas, tad pasiekti rezultatą čia ir dabar, deja, nepavyks. Ne veltui sakoma, kad metant svorį labai svarbus psichologinis pasiruošimas. Gerai, kai žmogus išsikelia konkretų tikslą, kuris atsispindi kilogramuose, taip pat, kai susirašo priemones, kurios padės tą tikslą pasiekti. Svorio metimo metu – konkretumas yra labai svarbus. O kada gi tikėtis rezultato?

Svorio kritimo eiga

Svorio metimo pirmieji žingsniai – mažesnis kalorijų suvartojimo kiekis nei įprasta Jūsų organizmui. Tačiau svarbu – saikas. Kai kurie nori pasiekti rezultatą kuo greičiau ir dėl drastiškai mažina suvartojamus kiekius. Tai yra blogai. Gyventi deficite ilgai nepavyks, o vėliau pradėjus vėl valgyti daugiau – svoris žaibiškai pradės augti. Ne veltui neturint žinių ir laiko skirto skaičiuoti kalorijoms – visada geriausia samdyti specialistą, kuris pagal Jūsų KMI bei fizinį aktyvumą – sudaro meniu, kurio reikia laikytis. Jame patiekalai bei užkandžiai apskaičiuoti Jums reikalingų kalorijų norma.

Kas lemia svorio metimo greitį?

Yra keli veiksniai, kurie lemia svorio metimo greitį. Kad ir kaip norėtųsi, kad visi turėtų lygias galimybes turėti lieknas figūras, tačiau kiekvienas žmogus yra unikalus ir tikrai – vieniems nereikalingi kilogramai auga greičiau nei kitiems, juolab, vieniems numesti svorį ir paprasčiau nei kitiems.

  1.     Lytis.

Kadangi moterų riebalų sankaupos dažniausiai yra didesnės nei vyrų (taip jau nulėmė gamta), dažniausiai joms numesti svorį taip pat sunkiau. Lygiai taip pat kaip ir paprasčiau jį „užsiauginti“. Atlikti tyrimai rodo, kad moterys ramioje būsenoje degina kalorijas kur kas lėčiau nei vyrai. Tai nereiškia, kad visos moterys mes svorį labai sunkiai, o visi vyrai labai greitai. Tačiau faktas, kad lytis daro įtaką svorio metime.

  1.     Amžius.

Tyrimai rodo, kad su amžiumi numesti svorį taip pat tampa sudėtingiau. Tai lemia lėtėjanti medžiagų apytaka. Tiesa, dažniausiai kalbame apie žmones, kuriems yra virš 50 metų. Taip ir 30-metis mes svorį sunkiau nei 20-etis, tačiau skirtumas nėra toks didelis, kad reikėtų imtis labai skirtingų priemonių svorio metimo metu. Taisyklės tos pačios ir jokie specialūs vaistai čia padėti negali.

  1.     KMI.

Žinoma, žmogus su didesniu KMI dažniausiai pačius pirmus kilogramus numes greičiau nei tas, kuris yra prie lieknesnių, tačiau iki gyvenimo džiaugsmo jam reikia numesti kelis kilogramus. Atspirties taškas nuo kurios pradedama – reikšmingas. Tačiau kai tikslas yra panašus – visada geriau yra susiimti kuo anksčiau, kad pavyktų pasiekti norimą rezultatą greičiau.

  1.     Kalorijų deficitas.

Žinoma, svorio metimo greitis kis priklausomai ir nuo to – koks bus Jūsų pasirinktas kalorijų deficitas. Tikrai siūlau skaičiuoti kalorijas, kadangi tai gali padėti paprasčiau mesti svorį, galiausiai, daugelis nustemba pamatęs – kiek daug jis suvartoja kalorijų per parą. Tiesa, tuo pačiu siūlau nepamiršti, kad didelis kalorijų deficitas – nėra gerai. Reikia svorį mesti žingsnis po žingsnio. Tam būtina kantrybė bei saikas.

  1.     Miegas.

Ar tikrai miegas daro įtaką svorio metime? Taip. Ir net labai. Yra atliktas ne vienas tyrimas, kurio metu buvo stebima – kaip svoris krenta pakankamai išmiegojus ir tuomet, kai žmogų kankina nemiga arba kaip jis dėl gyvenimo tempo tiesiog miega mažai valandų per parą. Miegoti bent jau 8 valandas per parą – reikia. Ne tik visam jūsų kūnui, kad savijautą būtų geresnė, tačiau taip pat ir kas kilogramai kristų kur kas greičiau.

Svorio metimo metu svarbiausia yra neskubėti. Kardinaliai sumažinę suvartojamų kalorijų kiekį – alinate savo kūną, dėl to gali atsirasti įvairios ligos. Ramiai, turite laiko svorio metimui. Darykite tai žingsnis po žingsnio.