Kaip paskatinti vaikus valgyti sveikiau?

Vaikai augdami mokosi iš savo tėvelių, tad kasdien atlikdami tam tikrus veiksmus mes rodome pavyzdį, kuris ne visada naudingas. O tai – blogai, kadangi netinkami įpročiai formuojasi dar vaikystėje. Svarbiausia – ugdyti tinkamą mitybą, pasakoti vaikui – kaip reikia maitintis ir tuo pačiu kaip maistas veikia mūsų kūną. Galiausiai, galbūt tai paskatins ir mus pačius valgyti sveikiau.

Kadangi yra labai daug sveikos gyvensenos taisyklių – sunku jas konkrečiai nubrėžti. Tiesiog kiekvienas asmuo jas supranta savaip. Visgi, svarbiausia, kad jos nebūtų priešingos gydytojų rekomendacijoms.

O paskatinti vaiko mitybos įpročių formavimąsi galima keliais būdais.

    Svarbiausia skatinti vaiką tinkamai maitintis, o ne išbraukti iš jo mitybos vieną arba kitą produktą. Žinoma, gėrimai su cukrumi yra blogai, tačiau vietoje to, kad neleistumėte jų gerti – geriau paaiškinkite kodėl juos verta keisti vandeniu. Vaikui reikalinga visavertė mityba, tad atsisakius vieno arba kito produkto jis tikrai netaps sveikesnis. Galiausiai, juk reikia surinkti ir tam tikrą kalorijų kiekį, o labai ribojant produktus tai gali būti sunku.

    Turbūt puikiai suprantate, kad geriausiai paskatinti vaikus tinkamai maitintis galime rodydami gerą pavyzdį. O tai naudinga ne tik vaikui, tačiau ir jums patiems. Esu tikras, kad pradėjęs maitintis sveikiau – kur kas geriau pasijusite. O kai nuotaika geresnė – rūpintis vaiku taip pat yra kur kas maloniau. Jis jaučia Jūsų nuotaikas.

    Tinkami mitybos įpročiai formuojasi kasdien valgant, tad siūlome kuo dažniau rinktis namuose gamintą maistą. Galiausiai, gaminimas gali tapti malonia pramoga, kuri sujungs Jus kartu su vaiku.

    Užkandžiauti tikrai mėgstame visi. Ir tai nebūtinai yra blogai. Tačiau svarbiausia rinktis tokius užkandžius, kurie ne tik skanūs, tačiau ir naudingi organizmui. Tai gali būti mini morkytės, burokėlių traškučiai, džiovintos mėsos gabaliukai ir panašiai. Tegul užkandukai, kurie ne tik skanūs, tačiau ir sveiki – būna pasiekiami ranka.

    Visi puikiai žino, kad daržovių valgymas reikalingas kiekvienam augančiam organizmui. Tačiau tikrai ne kiekvienas jas mielai valgo. Bandykite jį apgauti, galiausiai, siūlykite tokias daržoves, kurios jam yra skanios. Juk geriau bent jau kažkas, nei nieko. Pavyzdžiui, brokolis daugeliui vaikų atgrasus. Tad ir nesiūlykite jo. Tačiau bulves – mėgsta dauguma.  Svarbiausia yra tinkamas daržovių pateikiamas. Žinoma, kad vien jas garinant dažniausiai skonis nebus patrauklus. Nei Jums, nei vaikui.

Įtraukite vaikus ne tik į gaminimo procesą, tačiau taip pat ir prekių rinkimosi ritualą. Eikite apsipirkti kartu su vaikais. Šiuo metu daugelis prekes perka internetu, tad diskusijos apie maistą ir vieno arba kito ingrediento pasirinkimą tampa dar patogesnės. Tegul vaikas išsako savo poreikius. Esame tikri, kad tuomet jis geriau supras – kodėl pasirenkami vieni arba kiti produktai.

Nelaikykite namuose tokių maisto produktų, kurie nėra naudingi Jūsų arba Jūsų vaiko organizmui. Kuo jie lengvesne ranka pasiekiami – tuo greičiau atsidurs ir skrandyje. Namuose turi būti tik tokie produktai, kurie naudingi Jūsų organizmui.

Patarimai yra labai paprasti, tačiau esu tikras, kad tik tiek ir reikia, kad vaikas ne tik įprastų valgyti sveikiau, tačiau ir išmokti atskirti organizmui naudingus produktus.