Alergiško vaiko mityba: patarimai, kurie padės paprasčiau sudaryti meniu

Alergiškų vaikų auginimas gali atrodyti didelis iššūkis, kadangi tikrai nėra paprasta sudaryti meniu, kuris būtų subalansuotas ir tuo pačiu padėtų vaikui išvengti galimų sveikatos sutrikimų.

Žinoma, dėl alergijų reikia tartis su alergologu, o dėl jo mitybos – su atitinkamo sferos specialistu. Visgi, pateiksiu kelias esmines, man žinomas gaires, kurios turėtų padėti paprasčiau pasirūpinti alergiuko mityba.

Alerginės reakcijos sukeliami padariniai, kurie pasireiškia dažniausiai, yra:

  •         sloga;
  •         akių ar gomurio niežulys;
  •         čiaudulys, kosulys;
  •         gali atsirasti patinimas;
  •         gali išberti akis, ausis, lūpas, liežuvį, gerklę;
  •         dusulys;
  •         vėmimas, viduriavimas.

Vieni reaguoja lengviau, kai tuo tarpu kiti – sunkiau. Svarbiausia atsiminti, kad net ir maža reakcija rodo kad reikalingas tam tikro maisto produkto išėmimas iš vaiko mitybos ir tai padaryti yra būtina.

Remiantis moksliniais straipsniais išskirsiu dažniausiai alergizuojančius maisto produktus, kuriuos pirmiausia reikia vertinti kaip rizikingiausius ir juos išbraukti iš mitybos, jeigu vaikui pasireiškė alergija.

Dažniausiai alergines reakcijas iššaukiantys maisto produktai Kiaušiniai, žuvis, jūros produktai, ikrai, kviečiai, rugiai, braškės, žemuogės, vaisiai (apelsinai, mandarinai, greipfrutai), ananasai, melionai, persimonai, salieras, šokoladas.
Nepageidaujamas organizmo reakcijas sukeliantys maisto produktai Grynas pienas, pieno produktai, vištiena, avižos, žirniai, grikiai, soja, pupos, abrikosai, vyšnios, kiviai, avokadai, medus.
Alergiškiems žmonėms rekomenduojami riboti maisto produktai Dažikliai, aromatą suteikiantys priedai, emulsikliai, konservantai, skonio priedai (jogurtai, vaisių sultys, greitai paruošiamos sriubos ir košės, gazuoti gėrimai, saldainiai, kramtomosios gumos ir kt.).

 

Žinoma, taip pat reikia nepamiršti, kad paslėpti alergenai daro tokią pat didelę neigiamą įtaką ir nors jų yra labai mažai produktuose, dažniausiai maisto gaminiuose, tačiau net ir labai maža reakcija gali turėti labai neigiamą poveikį. Taigi, dažniausiai tai yra pieno pėdsakai, sojos, saldikliai ir t.t. Alergiškiems tėveliams etikečių skaitymas turi būti kasdienybė. Žinoma, pačioje pradžioje tai gali atrodyti labai varginantis darbas, tačiau galiausiai taps įprotis, kuris leis Jūsų vaikui visada būti sočiu bei gerai jaustis.

Kuomet ruošiate maistą vaikui, kuris yra alergiškas – reikia atsiminti dar kelias taisykles:

1)      verdamos daržovės ir vaisiai dažnai praranda alergiją sukeliančias savybes;

2)      dauguma žuvies, mėsos, jūros gėrybių, kiaušinių, grūdų alergenų yra atsparūs temperatūros poveikiui;

3)      nuo gaminimo būdo priklauso produkto alergiškumas, pvz., skrudinti žemės riešutai labiau kelia alergiją  nei virti;

5)      dažniausiai nepageidaujamas reakcijas sukelia šviežios ar šaldytos raudonos spalvos uogos ir vaisiai,  todėl reikėtų vartoti nesukeliančias alergijos baltas uogas arba raudonąsias apvirti.

Kuo daugiau dėmesio mitybai – tuo vaikas jausis geriau ir bus sveikesnis.